Natrag
16.2.2019 20:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Konavoska svita” u Jeruzalemu

12.7.2013 @ 22:59 Nikša Miletić Kultura

Podijelite:

''Konavoska Svita", (programska glazba) dubrovačkog kompozitora Pera Šiše otvara sezonu ozbiljne glazbe Izraelskog nacionalnog radija.

Vijest je ovo koja je noćas i službeno potvrđena, a izvedba je predviđena za listopad 2013. godine.

Šišino djelo izvest će jedan od najboljih orkestara Israel Netanya Kibutz Symphony, koji je nedavno gostovao u dvoranama poput Carnegie Hall, Berlin Philharmonic Hall, Chicago Hall. Zaista vrhunski simfonijski orkestar.

Cijeli događaj od izuzetne važnosti, a pod ravnanjem poznatog mladog maestra Ziv Cojocaru iz Izraela, održati će se ni manje ni više već u Jeruzalemu i to u ogromnoj i svjetski poznatoj dvorani Henry Crown, uz TV i radio prijenose. Prije izvođenja samog djela narator će objasniti kako i zašto je glazba nastala, odnosno opisat će sve one konavoske prizore koje nadahnjuju Svitu – izlazak sunca iza Sniježnice, izvore, konavosku nošnju, pogled na pitomu dolinu Konavala s uzvisina prije Kune, žubor rječica, starinski način rada u polju s dikelama, mlinice, odmor žednog težaka na izvoru u šumici lovorike, kolo na gumnu, konji sa sepetima, te naravno i "Svita"  konavoki u nošnjama s "pošicama", zalazak sunca u Cavtatu, kao i suton i san podno konavoskih stijena.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana