Kultura

Konavoska povijest obasjana novim svjetlom

Konavoska povijest obasjana novim svjetlom

U sklopu proslave dana Općine Konavle u crkvi Presvetog Trojstva na Grudi u četvrtak će biti predstavljena nova knjiga Nika Kapetanića „Konavle u XV. stoljeću“ u izdanju Matice hrvatske ogranak Konavle.

Opsežna i dokumentima bogata knjiga Nika Kapetanića prikazuje trenutke dolaska dubrovačke vlasti u Konavle što, kako sam autor Niko Kapetanić kaže, omogućuje daljnje proučavanje konavoske povijesti prije i nakon dolaska Dubrovačke Republike.
 
-Ideja je bila prikazati Konavle prije dolaska dubrovačke vlasti početkom 15. stoljeća i u tu svrhu sam iskoristio dubrovačku kupnju i podjelu zemlje te sve što je slijedilo. Istraživanje o stanovništvu, toponimima, cestama, mlinovima, crkvama u trenutku dolaska dubrovačke vlasti te položaj, nestanak i nastanak pojedinih naselja temelj su ove knjige. – kazao je Niko Kapetanić.
 
U knjizi je mnoštvo široj javnosti do sada nepoznatih detalja, od nastanka imena Cavtat do podatka kako je primjerice Kuna konavoska jedno od naselja projektiranih od strane Dubrovačke Republike.
 
-Dubrovčani na području Kune konavoske zatiču nomade, a cilj im je stalno naseliti područje. Kada dijele konavosku zemlju ostavljaju mjesto za gradnju gdje su zamislili kasnije razvijati poljoprivredu od koje imaju veću korist nego od stočarstva. U tu svrhu projektiraju i naseljavaju primjerice Kunu konavosku. Knjiga se dakle bavi i organizacijom političke, civilne i crkvene uprave, podjelom zemlje bez koje ostaje tadašnje konavosko plemstvo koje su Dubrovčani praktički razvlastili. Ne navodim imena dubrovačke vlastele kojima je pripala zemlja, ali se navode imena konavoskih vlastelinčića koji su tu zemlju izgubili. – ispričao je Niko Kapetanić pojedine detalje iz knjige koja je plod njegova dugogodišnjeg istraživanja.
 
Uistinu vrijedan i značajan rad Nika Kapetanića ukoričen u knjizi „Konavle u XV. stoljeću“ kojim je konavoska povijest obasjana novim svjetlom i saznanjima u četvrtak u crkvi Presvetog Trojstva u 19 sati predstavit će Vlaho Bogišić, Stjepan Ćosić, Stijepo Obad i Drago Roksandić.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist