Županija

Konavle, Župa i Primorje – prometna problematika

Konavle, Župa i Primorje – prometna problematika

Što su najveći problemi u prometu s kojima se susreću tri općine najbliže županijskom središtu – Dubrovniku? S predstavnicima općina Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle razgovarao je radni tim projekta ‘Razvoj funkcionalne regije Južna Dalmacija’, nakon što su obišli i sve ostale gradove i općine na području Dubrovačko-neretvanske županije.

U Općini Dubrovačko primorje načelnik Nikola Knežić istaknuo je potrebu rekonstrukcija prometnice D8 – Čepikuće prema graničnom prijelazu, uz prekategorizaciju u državnu cestu s obzirom da je predmetni granični prijelaz kategoriziran kao međunarodni granični prijelaz. Naglašena je i potreba rekonstrukcije nekoliko lokalnih cesta (Čepikuće – Rudine, D8 – Doli) te D8 – Grbljava – Majkovi i Majkovi – Trsteno gdje je potrebna rekonstrukcija prometnice na puni profil. Predloženo je i uređenje pješačko-biciklističke staze Slano – Ston na trasi postojećih poljskih putova, a vezano za parking kao problem je istaknut ljetni periodna području naselja Slano.

Kao jedan od najvećih problema u Općini Župa Dubrovačka načelnik Silvio Nardelli istaknuo je prometnicu D8 koju je potrebno rekonstruirati cijelom dužinom, sa sanacijom klizišta i uređenjem križanja. Rečeno je i kako se upravo radi studija izvedivosti optimalnog rješenja za potrebnu obilaznicu za Župu dubrovačku i njezin spoj na državnu D8 cestu. Izražena je potreba i za rekonstukcijom pojedinih županijskih i lokalnih cesta, a što se tiče problema parkirališta prisutan je u blizini svih javnih objekata, posebno na području naselja Mlini. Od pješačkih staza predlaže se uređenje dionic Kupari – Mlini – Soline – Plat.

U najjužnijoj hrvatskoj općini Konavle načelnik Luka Korda naglasio je potrebu rekonstrukcije raskrižja D8 – ulaz u Cavtat za što je već ishođena građevinska dozvola te rekonstrukcije županijske ceste Dubravka – D8 (Debeli Brijeg) za što je izrađen glavni projekt. Potrebna je i rekonstrukcija nekoliko nerazvstanih cesta, a posebno su naglašeni i problemi prometa u mirovanju na području naselja Cavtat, Čilipi i Gruda. U Općini Konavle kroz EU projekte već je dosta napravljeno u uređenju biciklističko-pješačke staze trasom stare uskotračne željeznice koju žele i dalje oplemenjivati.

Sve tri općine izrazile su i potrebu poboljšanja sustava javnog prijevoza uvođenjem dodatnih linija koje bi povezale naselja u samoj općini kao i sa širim okruženjem.

Radom na terenu tim ‘Funkcionalne regije’ dobio je bolji uvid u probleme s kojima se na terenu susreću u segmentu prometa te ih kroz mjere, ciljeve i zahvate uvrstiti u Glavni plan funkcionalne regije i na taj im način otvoriti mogućnost budućeg sufinanciranja projekta kroz EU fondove.

Projekt ‘Razvoj funkcionalne regije Južna Dalmacija’ financira se iz Operativnog programa ‘Promet’ 2007-2013. Proračun iznosi 6.462.464,21 kuna, od čega je 5.493.094,58 kuna (85 %) iznos bespovratnih sredstava EU. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija.

logo-juzna-dalmacija

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist