Crtice iz Konavala

Konavle i Cavtat u I. svjetskom ratu (IX. dio)

Potonuće broda Garibaldi ispod Konavoskih stijena dugo je vremena slavljeno kao izniman uspjeh Austrougarske mornarice. Prema službenim podacima Austrougarska podmornica Ub. 4 ispalila je dva torpeda s udaljenosti od 600 metara prema brodu Garibaldi negdje oko 4,38 sati, isti su bili precizni i eksplodirali su 30 sekundi kasnije pogodivši u metu tj. u zapovjedni brod „Giussepe Garibaldi“ od sredine desnog boka broda malo prema krmi. Teško oštećena krstarica potonula je za tri minute, 525 mornara i admiral Tifari su spašeni, 53 mornara je poginulo. Poslije dva dana, 21. srpnja, nakon što je more izbacilo tijelo nesretnog talijanskog mornara, na groblju u Čilipima obavljena je sahrana uz sve vojne počasti, bez obzira što je bila riječ o neprijateljskom vojniku. I taj događaj ostao je zabilježen u župnoj kronici: Jutros u 9 sati bio je vojnički sprovod sa Podola do cimitera sv. Nedjelje utopljenom mornaru ložaču sa potopljenog talijanskog ratnog broda „Gijuseppe Garibaldi“. Ime je mornara Arbace Giacomo. Naša podmornica Ub.4 torpedirala je „Garibaldija“ dana 18 o.mj. nedaleko kraja u moru prema Kalačkoj glavi, te je more izbacilo na stijene lješinu ovog mornara isti dan po podne. Sprovodu je prisustvovalo 50 vojnika sa poručnikom. Sveti čin je obavio Don Jozo Prodan sa podvorbom klerika Grbića i Simovića. U času spuštanja u grob, vojnici su ispalili salve, zatim činili prezentier, tada redom prolazili mimo groba i svaki sasuo u grob šaku zemlje, najposlije postaviše križ s imenom mornara obavit lovor vijencem . Pri sprovodu bio je glavar Čilipa Luko Vezelić, općinski prisjednik Bajo Krilanović, poštanski činovnik Vide Dimitri i drugog naroda. Jedan dobrovoljac nosio je križ. Lješinu iz mora izvadio je Jovo Dragović s jednim dobrovoljcem. Na prsima našli su mu ime. U špagu našli su mu 5. fra., što će mu se poslat kući“.

RUDOLF SINGULE
Poručnik Rudolf Singule odlikovan je za ovaj uspjeh ordenom viteškog križa Marije Terezije, najvišim odličjem za hrabrost. Rudolf von Singule rođen je 8. travnja 1883. u Puli, važnoj austrougarskoj luci i vojnoj bazi toga doba. Vojno obrazovanje stekao je u vojnoj akademiji u Rijeci 1901. Sticao je iskustvo na moru na različitim vojnim brodovima. Nakon časničke škole poslan je na oklopnu krstaricu S.M.S. Aspern. Na tom je brodu plovio na Daleki Istok između 1903. i 1904. 1909. premješten je u novu podmorničku bazu u Puli gdje je proširivao svoje znanje o konstrukciji podmornica i rukovođenju podmornica u borbama. U travnju 1915. postao je zapovjednik podmornice Ub.4 , a postat će i njezin najuspješniji zapovjednik. Potapljanje Garibaldija kasnije će se pokazati kao najveći uspjeh Ub.4 i njezina zapovjednika Singulea. Gubitak oklopne krstarice i zapovjednog broda jadranske flote admirala Trifanija Giuseppe Garibaldi te potapljanje francuske krstarice Leon Gambett 15 milja južno od rta Santa Maria di Leuca u Jonskom moru od strane austrougarske podmornice U­5 toliko je utjecalo na sa veznike da su odmah prestali izravno napadati austrougarske ciljeve na jadranskoj obali velikim brodovima i koncentrirali su se na manje operacije u kojima su sudjelovali manji brodovi. Inače, na kraju istaknimo i jednu zanimljivost, radi napada na Konavle i straha od iskrcavanja neprijateljske vojske porezni ured i sud iz Cavtata kao i dekanat na čelu s don. Ivom Božićem premješteni su tijekom lipnja 1915. u Čilipe. Također, u narodu se dugo prepričavala priča kako se čuo plač djece i vriska žena dok je brod „Garibaldi“ tonuo, najvjerojatnije ista je uzrokom ratne promidžbe koja je na taj način htjela istaknuti želju Talijana za kolonizacijom Dalmacije, te kako su upravo s potopljenim brodom i prisutnom flotom htjeli odmah okupirati dio obale, što naravno nema nikakve povijesne utemeljenosti. Također, navodno su na brodu bile pohranjene dvije sablje koje su bile vlasništvo talijanskog političara i vojskovođe Garibaladija po kome je i brod dobio ime.

Pročitajte još

Orhan Pamuk, turski nobelovac i Jakov Pervitić, kartograf iz Konavala

Božo Lasić

Veliki rat, Božićni mir, Bečka filharmonija, Konavle i Mihovil Nikolić

Božo Lasić

Nikola Primorac – prvi na svijetu u maloj brodici preplovio Atlantik

Božo Lasić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija