Aktualno

Konačno (opet) dobivamo wireless?

Konačno (opet) dobivamo wireless?

I Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija prijavile su svoje projekte uvođenja besplatnog 'wireless' interneta na program Ministarstva turizma HOTSPOT CROATIA, kojim se takvi projekti financiraju.

Iz Grada Dubrovnika nisu nam iznosili konkretne brojke i podatke, već su nam tek šturo naveli kako su prijavu podnijeli i to u suradnji s tvrtkom Lumiss d.o.o. iz Dubrovnika. Iznos na koji računaju je, kažu, za sada nepoznat jer će na koncu sve ovisiti o odluci Ministarstva, a sustav besplatnog interneta trebao bi po njihovoj zamisli vrijediti na području cijelog grada.
S druge strane, Dubrovačko-neretvanska županija podnijela je prijavu za program namijenjen uvođenju sustava besplatnog  pristupa internetu u turističkim destinacijama koji je u cijelini 'težak' 551 500 kuna.
 
Mreženje 214 objekata
 
– Od toga Dubrovačko-neretvanska županija planira uložiti 253 250 kuna, jedinice lokalne samouprave 45 tisuća kuna, a od Ministarstva je zatraženo  preostalih 253 250 kuna. Županija je projekt kandidirala sama, a u suradnji s općinama Vela Luka, Orebić, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle postignut je sporazum da će Županija financirati implementaciju projekta, a općine njegovo održavanje – objašnjavaju nam iz Dubrovačko-neretvanske.

Županijski projekt podrazumijeva više HOTSPOT lokacija po svakoj od pet nabrojenih općina, u kojima je, kako su istaknuli u Županiji, u prošloj godini ukupno zabilježeno oko 2 milijuna noćenja.
– Provedenim istraživanjima utvrđeno je kako se u radijusu od 500 metara od zamišljenih HOTSPOT lokacija nalazi 214 ugostiteljsko-turističkih objekata – dodaju iz Županije.
Ipak, kako nismo dobili i popis predloženih lokacija, nije nam poznato poklapaju li se možda one županijske s gradskima.
Inače, program dodjele bespovratnih sredstava HOTSPOT CROATIA financiran je od strane Ministarstva turizma temeljem Programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama. Javni poziv za prijave objavljen je 18. veljače, a bio je otvoren do 15. ožujka ove godine.
Program HOTSPOT namjerava se uvesti s ciljem dodatnog podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma i proširenja turističke ponude, a za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od ukupno 1,5 milijuna kuna, koja će biti podijeljena prema udjelu u ostvarenim turističkim noćenjima po županijama u 2012. godini.
Za našu županiju taj udjel iznosi 8,27 posto, dok na primjer za Istarsku županiju vrijedi udjel od 31,68 posto, Primorsko-goransku 19,08 posto, Splitsko-dalmatinsku 16,76 posto. Po toj podjeli najmanje sredstava trebale bi dobiti županije na istoku Hrvatske, ali one imaju pravo na sufinanciranje barem jedne lokacije, neovisno o ostvarenim noćenjima. Ukupno će se svakoj jedinici lokalne samouprave sufinancirati do 10 lokacija.
 
Trgovi, luke, plaže…
 
Osnovna ideja je gostima omogućiti da preko svojih pametnih telefona i tableta na licu mjesta saznaju sve što ih zanima o odabranoj destinaciji i o svim sadržajima i zbivanjima u kojima mogu uživati tijekom svog boravka.
– Njihova intenzivnija online komunikacija bi trebala pridonijeti pojačanoj promociji naše zemlje, privlačenju novih gostiju i daljnjem jačanju e- marketinga naše ukupne turističke ponude – kažu iz Ministarstva turizma.
Na kojim lokacijama se planira uvesti wireless? Općenito govoreći, dobra lokacija za hotspot je svaki trg ili šetnica, zatim kolodvori i luke te javne plaže, s tim da u radijusu 500 metara obuhvaćaju velik broj objekata ugostiteljske i turističke ponude.
Svi programi gradova, općina i županija Ministarstvo će financirati s iznosom i do 50 posto opravdanih troškova, ali će ti programi morati biti operabilni već s početkom lipnja ove godine. Pola iznosa odobrenih sredstava Ministarstvo će uplatiti po potpisivanju ugovora, dok će druga polovica iznosa biti uplaćena po podnošenju izvješća o provedbi programa.
 
 
 

Wireless u Gradu
Im'o pa ne im'o
 
Grad Dubrovnik već je imao uveden wireless na području povijesne jezgre, a ugovor je bio sklopljen s tvrtkom Dubrovnik telekom d.o.o.. Ipak, kad je na vlast stigao gradonačelnik Vlahušić, vodeći se idejom 'strancima ništa besplatno' ukinuo je ovu uslugu, premda se njome koristio i dio stanovnika unutar gradskih mira.
Nedavno je ta ideja opet zaživjela, prije svega kroz inicijativu Petra i Franja Osredkara iz tvrtke Stabil Net i program zvan 'Libertas net', kojim bi se za 3 mjeseca širokopojasni internet uveo na području cijelog grada.

 
 
 

Tehničke karakteristike
Koja je brzina 'surfanja'?
 
Brzina  pristupa  internetu  po  pojedinoj  hotspot  lokaciji  uz  primjenu xDSL tehnologije mora  iznositi  najmanje 4 Mbit/s  i 512  kbit/s, odnosno tome odgovarajuću brzinu uz primjenu druge  tehnologije. Preporučljiva maksimalna brzina hotspot lokacije iznosi 20 Mbit/s.
Radi smanjenja rizika zagušenja prometa,  hotspot  lokacija  mora  omogućiti ograničenje brzine   pristupa internetu po pojedinom korisniku hotstpota. Preporučljiva minimalna brzina po korisniku hotspota je 200 kbit/s, a maksimalna brzina po korisniku 500 kbit/s.
Hotspot lokacija u pravilu neće podržavati internet servise koji traže visoke brzine prijenosa podataka (peer-to-peer servisi i sl.).
 

 

Kriteriji za ocjenu lokacije
Kome najviše bodova?
 
Na prvom mjestu je broj ostvarenih noćenja tijekom 2012. godine koji se boduje s najviše 25 bodova. Potom se s najviše 10 bodova ocijenjuje broj ugostiteljskih i turističkih objekata u radijusu pojedine lokacije, kao i financijski udjel ostalih ulagača u projekt. S najviše 5 bodova ocjenjuje se trenuno stanje na terenu, odnosno udio već uloženih sredstava. Sredstva će se dodjeljivati prema konačnoj bodovnoj listi.

Pročitajte još

Branitelji HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist