Zanimljivosti

Komisija štiti Europljane od opasnih kemikalija u odjeći i tekstilu

Tijekom proteklih deset godina EU je znatno smanjio izloženost naših građana štetnim kemikalijama, a Komisija kontinuirano ispituje mogućnosti daljnjeg jačanja zaštite potrošača, radnika i okoliša.

U tom je kontekstu Komisija donijela nova ograničenja vezana uz 33 tvari za koje se zna da uzrokuju rak i probleme s reproduktivnim zdravljem, točnije uz njihovo korištenje u odjeći, obući i drugim tekstilnim predmetima. Nova su pravila donesena izmjenom Uredbe REACH, najnaprednijeg i najsveobuhvatnijeg zakonodavnog teksta o kemikalijama na svijetu.

Donesenim mjerama želi se zaštititi zdravlje europskih građana ograničavanjem njihove izloženosti CMR kemikalijama (tvarima koje su klasificirane kao karcinogene, mutagene i toksične za reprodukciju), koje mogu biti osobito opasne u slučaju čestog kontakta s ljudskom kožom.

Novim pravilima postavljaju se ograničenja za maksimalnu koncentraciju CMR tvari u odjeći i tekstilu te se zabranjuje stavljanje proizvoda u kojima su ta ograničenja prekoračena na tržište EU-a, bez obzira na porijeklo proizvodnje. Ograničenja su pripremljena na temelju znanstvenih i tehničkih preporuka Europske agencije za kemikalije te opširnih savjetovanja s dionicima.

Na snagu će stupiti 24 mjeseca nakon objave Uredbe u Službenom listu EU-a. Komisija će izdati i vodič s objašnjenjima ograničenja. Vodič će biti objavljen ovdje nakon objave u Službenom listu.

Pročitajte još

PROJEKT ‘WebPoSt’ Dubrovački studenti nagradili web majstore

Dulist

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI Djeca prepoznala važnost civilne zaštite

Dulist.hr

‘HALO BING’ Alan Ford vraća se u Dubrovačke knjižnice

Dulist