Aktualno

Kome smetaju Dubrovački muzeji?!

Kome smetaju Dubrovački muzeji?!

Ustanova u kulturi Dubrovački muzeji netragom je nestala s popisa kandidata za Nagradu Grada Dubrovnika, premda su za istu bili kandidirani u zajedničkoj kandidaturi s ovogodišnjim dobitnikom prof.dr.sc. Ivicom Martinovićem.

Naime, u prijedlogu za dodjelu nagrade koji su uputili Društvo turističkih vodiča „Dubrovnik“ i Udruga „Grad“ predlažu i Dubrovačke muzeje i prof.dr.sc. Martinovića, a za „realizaciju projekta posvećenog dubrovačkom i hrvatskom znanstvenom velikanu Ruđeru Boškoviću“.

Središnji dio projekta bila je izložba čiji je glavni autor bio prof.dr.sc. Ivica Martinović, jedan od najboljih poznavatelja Boškovića uopće, koja je tijekom pet mjeseci zabilježila preko 204 tisuće posjetitelja, a u prilagođenom obliku u prosincu 2011. godine gostovala je i u UNESCO-vom sjedištu u Parizu.

Međutim, kako duList neslužbeno doznaje, članovi Odbora za javna priznanja izabrali su kao prijedlog samo prof. Martinovića i proslijedili ga Gradskom vijeću na izglasavanje, ne znajući da su Dubrovački muzeji uopće bili sukandidat.

Branka Franičević, predsjednica udruge „Grad“, ostala je iznenađena izostankom Dubrovačkih muzeja.
– Mi smo uputili prijedlog za Dubrovačke muzeje i prof. dr.sc. Ivicu Martinovića i nismo mijenjali svoj prijedlog. Strašno mi je žao za Dubrovačke muzeje, izložba o Ruđeru Boškoviću je svakako bio razlog da ih se kandidira. Drago mi je za dr.sc. Martinovića, kojeg i osobno znam, ali poanta je bila u promociji projekta povodom obljetnice Ruđera Boškovića  -kazala je Franičević.

Marina Krističević , predsjednica Društva turističkih vodiča „Dubrovnik“kao drugi podnositelj prijedloga također tvrdi kako prijedlog nisu mijenjali.
– Ne znam što bi rekla, možda to nije naš prijedlog. Ne znam mogu li oni po nekom pravilniku tako mijenjati. Ne znam proceduru, ali mi je to malo čudno – kazala je Krističević.

Inače, na sjednici Odbora za javna priznanja o dobitnicima se odlučivalo zaokruživanjem na glasačkim listićima, a nije poznato jesu li kao kandidat Dubrovački muzeji na listiću bili uopće navedeni.

– Uopće nisam čuo da su Dubrovački muzeji bili predloženi. Nama kao prijedlog nije pročitano da su Dubrovački muzeji kandidat – kazao je član Odbora za javna priznanja, gradski vijećnik Božo Memed (SDP), dodavši kako to zaključuje i iz osobnih bilješki sa sjednice Odbora.

Tajnica Gradskog vijeća Nada Medović, koja je također  asistirala u radu sjednice Odbora, kazala je kako Dubrovački muzeji nisu bili navedeni kao prijedlog jer je „uzet u obzir samo pojedinac“. Na naš upit temeljem kojeg pravilnika je takva odluka donesena, Medović je kazala kako takav pravilnik ne postoji, već da je riječ o odluci predsjednika Odbora Nenada Vekarića.

– Predsjednik Odbora Vekarić je otvarao prijedloge, čitao ih i tako je procijenio. Na Odboru se podrazumijevalo da se misli na pojedinca – kazala je Nada Medović. Međutim gradska vijećnica i članica istog odbora Sanja Putica (HDZ) govori suprotno:
– Prvi put čujem za to. Tajnica Medović je otvarala kuverte s prijedlozima i prosljeđivala predsjedniku Vekariću, koji je zatim čitao prijedloge. Nikakve rasprave o tom problemu nije bilo, nitko nije uopće spomenuo mogućnost zajedničke ili odvojene kandidature. Nisam imala pojma da su Dubrovački muzeji kandidat – kazala je Putica.

Spornu situaciju pokušao je razjasniti i predsjednik Odbora za javna priznanja, gradski vijećnik Nenad Vekarić (HNS).
– Kako možete imati dva prijedloga u jednom prijedlogu? Odbor je dobio prijedloge i na temelju njih donio odluku, koju je potvrdilo i Gradsko vijeće, i po meni tu je rasprava suvišna. Ne postoji pravilnik o tome, niti takva situacija postoji kao mogućnost – objašnjava Vekarić (HNS), ne navodeći na temelju čije procjene prijedlog o Dubrovačkim muzejima nije pročitan članovima odbora.

Izjavu vijećnika Memeda kako nije znao da su Dubrovački muzeji službeni kandidat, Vekarić komentira:
– To je njegov problem ako nije znao. Imali su materijale pred sobom. Zaista ne vidim što je tu sporno. Zar mislite da bi dvoje trebali dobiti nagradu za istu stvar? Po meni je nesporna činjenica da dr.sc. Ivica Martinović zaslužuje nagradu, najmanje iz razloga izložbe, to je tek povod. Dobio je nagradu zbog dugotrajnog rada na Boškoviću. Bila bi iluzija da nagradu damo Dubrovačkim muzejima, a izostavimo Martinovića. Ova izložba o Boškoviću je tek jedna mala kockica, i da je izložba jedini doprinos Ivice Martinovića ne bih za njega glasovao – tvrdi Vekarić, te ističe kako ne smatra da sama izložba, koliko god bila dobra i krasna, treba dobiti nagradu Grada Dubrovnika.

– Riječ je o opusu znanstvenika Martinovića, zbog kojeg su ga Dubrovački muzeji angažirali u izvedbi izložbe – ističe Vekarić, te dodaje:
– To što kažu Nada Medović i vijećnik Memed, to vi s njima razgovarajte. Činjenica je da svi članovi Odbora, čak i da je to tako, imaju mogućnost vidjeti i proučiti materijale prije glasanja. Ako netko od njih to nije učinio, što ja tu mogu? – objašnja Vekarić te zaključuje kako nije bilo šanse da nagradu dobiju oboje za istu stvar.

Dakle, da rezimiramo: dvije udruge podnijele su prijedlog sa jednom kandidaturom, suradnje pojedinca i ustanove na zajedničkom projektu – izložbi „Ruđer Bošković ponovno u rodnom gradu“.

Pitanje ostaje: Je li moguće da predsjednik Odbora Nenad Vekarić  izuzme jednakopravnog kandidata (Dubrovačke muzeje) u zajedničkoj kandidaturi?
Nadalje, je li moguće da pritom nitko od članova Odbora to nije primjetio?
Također, je li moguće da Odbor izglasa drugačiji povod dodjele nagrade od predloženog (iz „realizacije projekta“ u „izniman doprinos u promicanju znanosti“)?

Uz svo dužno uvažavanje i priznanje na nagradi prof.dr.sc. Ivici Martinoviću, mora se napomenuti kako je zbog ovog izuzimanja nanijeta nepravda svim dubrovačkim muzealcima koji su sudjelovali u izradi izložbe.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist