Garaža

Kome javni, a kome tajni

Kome javni, a kome tajni

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća na temu gradnje javne garaže na Ilijinoj glavici potaknula je pitanje tajnosti ugovora o gradnji.

Dok bivša gradonačelnica Dubravka Šuica ističe kako je oznaka 'tajno' skinuta s ugovora još 15. lipnja 2007. godine, vladajućima su oni još tajni.

Izvanredno će o garaži izgleda raspravljati samo vijećnici vladajuće koalicije SDP-HNS-HSLS-HSU, s partnerima Vićanove liste, te nezavisnim Milom Hrnićem i Marijom Delijom. Oporba će je, izgledno je, bojkotirati zbog datuma održavanja.

– Nema šanse da ćemo se na 22. obljetnicu osnutka HDZ-a baviti garažom. O njoj možemo razgovarati tek nakon 4. prosinca, dakle poslije izbora. Ovaj njihov čin sazivanja je tendenciozan – komentirala je gradska vijećnica i predsjednica GO HDZ-a Dubravka Šuica, dodajući kako očito svi zaboravljaju da je 15. lipnja 2007. godine dignuta oznaka tajnosti sa dokumenata o garaži.

Oznaka tajnosti na ugovorima je, kako tvrdi Šuica, skinuta 15. lipnja 2007. godine.
To je vidljivo iz rješenja po kojem je tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica stavila van snage Rješenje od 1. travnja 2005. godine kojim je za tri ugovora – Ugovor o pravu građenja, Ugovor o izgradnji športske dvorane, i Ugovor o upravljanju i zakupu – utvrđeno da su poslovna tajna i da imaju stupanj tajnosti 'tajno.

Rješenje, koje je poslano Upravnom odjelu za opće poslove i informatiku, zamjeniku gradonačelnike Antunu Kisiću, predstavniku Gradskog vijeća, svim gradskim pročelnicima, tadašnjem predsjedniku uprave Midia Grupe, te javnom bilježniku, stupilo je na snagu odmah.

A o tome je obaviještena i javnost preko službene stranice Grada Dubrovnika u izjavi za medije o potpisu izmjena i dopuna ugovora o izgradnji projekta javne garaže u Dubrovniku. Tamo pak piše da je 'Gradsko Poglavarstvo, u suglasju s investitorom, a u interesu javnosti, odlučilo s ugovora skinuti oznaku tajnosti'.

Takvu formulaciju kasnije su koristili i neki mediji pa ostaje nejasno kako je vladajuća koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU svoju predizbornu kampanju temeljila upravo na tajnostima ugovora, a retoriku nisu promijenili ni dvije i pol godine kasnije.

– Ugovori još imaju oznaku tajnosti i ne smijemo ih iznositi u javnost – rekao je prije 10 dana zamjenik gradonačelnika Niko Šalja na presici koju je nakon Gradskog vijeća održao s gradonačelnikom.

Upitana zašto se priča o tajnim ugovorima kad oni više tajni nisu predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti pak ističe kako jedan od ugovora sigurno još ima oznaku 'tajno' na što su je dopisom upozorili i iz gradonačelnikovog ureda kada je prikupljala materijale za sjednicu o garaži.

Više o cijeloj temi pročitajte u novom broju duLista, koji je od ove srijede na svim kioscima.

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović