Zanimljivosti

Komarci prenose opasnu bolest

Komarci prenose opasnu bolest

Opasna bolest tropskih i suptropskih područja lišmanioza, koju ubodom prenose sićušni komarci-nevidi, sve je češća u srednjoj i južnoj Dalmaciji, upozoravaju parazitolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 
Inkubacija je do osam mjeseci, a bolest može biti i smrtonosna. Bolest se širi tijekom ljeta, a spremnik parazita je krv životinja, najčešće psa, lisice ili čaglja, prenose hrvatski mediji.
Navode kako stručnjaci posljednjih nekoliko godina bilježe i dvadesetak oboljelih godišnje koji po pomoć stižu obično u kasnom stadiju bolesti.
 
Nakon što komarac ubode zaraženu životinju, ponovnim ubodom parazita prenese na čovjeka. Postoje dva oblika bolesti, kožni i manifestni, a problem je što se nakon uboda zaraženog komarca bolest polako razvija, od nekoliko tjedana do čak osam mjeseci.
Kožni oblik, uglavnom, nije opasan, a karakteriziraju ga ranice na mjestu uboda koje dugo ne zarastaju i mogu trajati mjesecima, a iza njih ostaju ružni ožiljci.
Drugi oblik bolesti nije nimalo bezazlen jer, ako se ne liječi, završava smrću. Liječnici ga obično ne prepoznaju odmah jer zaražen čovjek ima nespecifične simptome, povišenu tjelesnu temperaturu, povećanu slezenu i jetru te anemiju. Ključ je uspješnog liječenja rana dijagnostika i primjena antiparazita.
 
Za lišmaniozu ne postoji cjepivo, a jedina zaštita protiv ove bolesti su repelenti (sredstva koja se na kožu nanose protiv uboda insekata), mada ni oni nisu zdravi za stalno korištenje, pa je važno da ljudi znaju za bolest i obrate pozornost na često zanemarivane simptome.

Foto: Shutterstock Images LLC
 

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist