Natrag
26.4.2019 13:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

Koliko u Hrvatskoj ima suvremenih robova?

17.10.2013 @ 14:39 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

U Hrvatskoj u ropstvu živi 15.346 ljudi. Ne 'klasičnom', već onom suvremenom – dakle radi se o dužničkom ropstvu, prisilnom braku i slično.

Inače, u svijetu živi čak 29,8 milijuna diljem svijeta živi u nekom obliku suvremenog ropstva, pokazuje Globalni indeks ropstva 162 zemlje koji je objavila australska organizacija Walk Free Foundation.

Od tog broja čak 76 posto otpada na prvih deset zemalja s najvećim brojem robova koje predvodi Indija s 14,7 milijuna robova.

Na popisu zemalja s najviše robova na temelju tri čimbenika – procijenjenom učestalošću modernog ropstva po stanovništvu, broju dječjih brakova i trgovinom ljudi – prva je Mauritanija, a jedina europska zemlja među prvih deset je bivša sovjetska republika Moldavija. Posljednje, 160. mjesto dijele Velika Britanija, Irska i Island.

Hrvatska dijeli 61. mjesto s Poljskom i Slovačkom, a ispred nas su BiH i Srbija koje dijele 59. mjesto. Gledajući samo Europu među prvima na popisu redom su bivše komunističke zemlje – Albanija, Crna Gora, Češka, Mađarska, Bugarska, BiH, Srbija i Hrvatska.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana