Hrvatska

Koliko su plaćeni najčešći poslovi u turizmu?

Koliko su plaćeni najčešći poslovi u turizmu?

Informacija kako potencijalne zaposlenike u turizmu od rada mogla odgovoriti, između ostalog, niska plaća, pojavila se ovih dana u javnosti.

Na tragu tog podatka, portal za zapošljavanje MojPosao je na više od 300 ispitanika istražio kakva su očekivanja građana po pitanju plaća za najtraženije radne pozicije u turizmu i ugostiteljstvu.

Kuhari u prosjeku plaćeni 4.495 kuna
Najveća razlika između očekivane i realne plaće je za poziciju kuhara. Ispitanici navode 5.524 kune kao iznos očekivane plaće, što je čak 23 posto više od realne plaće kuhara koja je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 4.495 kuna.

Iza kuhara, slijedi konobar za kojeg ispitanici smatraju da prima plaću od 4.409 kuna, što je 21 posto više od realne plaće od 3.800 kuna.

Zanimljivo je da za neka zanimanja, primjerice spremačice i pomoćno kuhinjsko osoblje, je realna plaća čak i viša od one koju ispitanici očekuju. Tako pomoćno kuhinjsko osoblje ima 15 posto nižu očekivanu plaću od onoga što ustvari primaju.

Najmanja razlika između očekivane i realne plaće je za poziciju spremačice. Ispitanici smatraju da spremačice primaju 3.104 kune, što je 3 posto niže od realne plaće.

Osim očekivane plaće, ispitanike smo pitali i o željenoj plaći koja je u prosjeku 41 posto viša od realne za zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva.

Prednosti rada u turizmu – učenje stranih jezika i timski rad

Gotovo svi ispitanici smatraju da posao u turizmu može biti edukativan. Prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (77 posto) i timski rad (69 posto). Više od polovice ispitanika (55 posto) navodi obavljanje više stvari odjednom, 51 posto rad pod pritiskom, a 48 posto ispitanika navodi da takva zanimanja uče ophodnji s klijentima.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist