Grad

Koliko su (ne)popularni dubrovački studiji?

Koliko su (ne)popularni dubrovački studiji?

Nijedan studij Sveučilišta u Dubrovniku ne ulazi u top 100 naj­poželjnijih u Hrvatskoj. Prvi na listi popularnosti zauzeo je tek 166. mje­sto od ukupno njih 855. Pokazuju to podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavljeni 11. lipnja. Lista je nastala na temelju omjera broja prvih prijava i upisne kvote. Naravno, ovi su podaci podložni promjenama koje su moguće sve do objave konač­nih rang-lista za upis 15. srpnja.
Gledajući omjer broja prvih pri­java i kvote, u Hrvatskoj je naj­poželjnij i studij logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakul­teta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj studij, naime, prima 50 studenata, a prijavlje­nih je njih čak 1063, s tim da je logope­dija prvi izbor za čak 485 budućih stu­denata. Sljedeći po atraktivnosti jest studij filmske i TVrežije koji prima pet studenata, a prijavilo se njih 120, s tim da je za 47 budućih studenata to prvi izbor.

Hotelijerstvo ‘brani boje’ Dubrovnika
A kako na ovoj rang listi stoje studiji Sveučilišta u Dubrovniku, provjerili smo za čitatelje DuLista. Naime, na 166. mjestu stručni je studij Hotelijer­stva, restoraterstva i gastronomije koji prima 23 studenta. Ovaj studij je kao prvi izbor prijavilo 30 osoba, što znači da je broj prvih izbora veći od upisne kvote za sedam, no takvo stanje nije i s dobrim dijelom ostalih dubrovačkih studija. Spomenimo kako se ukupno za Hotelijerstvo prijavilo 117 matura­nata. S druge strane, izvanredni stu­dij Hotelijerstva našao se na 472. mje­stu rang ljestvice jer su ga samo četiri maturanta izabrala kao prvi izbor, a prima se njih ukupno deset. Ukupan broj prijava za ovaj studij je 14.
Zanimljivo je istaknuti kako su budućim brucošima, kad je riječ o studijima Sveučilišta u Dubrovniku, uglavnom atraktivniji izvanredni stu­diji u odnosu na redovne. Na 217. mje­stu tako se nalaze Pomorske tehnolo­gije jahta i marina (izvanredni studij) koji prima svega jednog studenta, a upravo je jednom od ukupno osam pri­javljenih maturanata ovo prvi izbor. S druge strane, dosta dalje na rang lje­stvi je ovaj redovni studij koji se nalazi na 791. mjestu. Naime, svega jedna osoba označila ga je prvim izborom, a prima se ukupno 16 studenata. Broj ukupno prijavljenih je 27.
Slijedi također izvanredni studij Konzervacija – restauracija (smjerovi drvo, papir, tekstil, metal, keramika) koji je na rang-listi popularnosti na 228. mjestu. I na ovaj se izvanredni studij prima samo jedan student. Uku­pno je prijavljeno osam maturanata, a samo jednome je prvi izbor. Redovni studij Konzervacije – restauracije (s istim smjerovima) našao se pak na 319. mjestu. Samo 11 maturanata označilo ga je kao prvi izbor, a upisna kvota iznosi 16. Ukupno je za ovaj studij pri­stiglo 28 prijava.
Izvanredni stručni studij Sestrinstva zauzeo je 237. mjesto na rang-listi po atraktivnosti. Sestrinstvo ima upisnu kvotu od 21 studenta, a prijavljenih je 55. Međutim, samo 20 maturanata ovaj je studij prijavilo za prvi izbor, što je za jedan manje od upisne kvote. Na 266. mjestu je Nautika, ali izvanredni studij, gdje se na upisnu kvotu od pet studenata prijavilo njih ukupno 32 pri čemu ih je samo četvero podnijelo prijavu za prvi izbor. Ovdje istaknimo kako je redovni studij Nautike zauzeo 305. mjesto na listi, s tim da je upisna kvota 61 student, a prijavljeno je njih ukupno 105. Međutim, Nautika je prvi izbor za samo 44 maturanta.

Od Medija do Akvakulture
Mediji i kultura društva na rang listi su se pozicionirali na 276. mjestu. Ovaj studij upisuje 41 studenta, a njih 33 prijavilo ga je kao prvi izbor. Uku­pno je Medije prijavilo 122 maturanta. Izvanredni pak studij ‘Medija’ prvi je izbor za samo jednu osobu, a moguć je upis njih čak pet pa je među 855 stu­dija zauzeo 630. mjesto. Sveukupno je pristiglo 13 prijava.
Brodostrojarstvo je kao prvi izbor prijavilo 21 maturant od ukupno 50 prijavljenih, a moguć je upis za 31 budućeg brucoša. Kad govorimo o izvanrednom studiju Brodostrojarstva, on se nalazi na 629. mjestu budući da je upisna kvota 5, a samo jedan matu­rant prijavio ga je kao prvi izbor. Inače, ukupno je pristiglo dvanaest prijava.
Izvanredni studij Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomor­stvu našle su se na 400. poziciji. Upi­suje se šest studenata, no samo ih je tri od ukupno jedanaest prijavljenih ovaj studij označilo prvim izborom. Isti studij, samo redovni našao se na 445. mjestu. Upisna kvota je 22, prijavljeno je ukupno 25 maturanata, a samo deset njih prijavilo je ovaj dubrovački studij kao prvi izbor.
Izvanredni studij Akvakulture je hrvatskim maturantima po atraktiv­nosti na 523. mjestu, a isti taj redovni studij je na 605. poziciji. Tako se za izvanredni studij Akvakulture prija­vilo osam učenika, a samo je jednome ovo prvi izbor s tim da se primaju svega tri studenta. S druge strane, za redovni studij Akvakulture interes su iskazala 32 maturanta, ali za samo pet ovo je prvi izbor. Mjesta pak ima za 21 studenta.

Tko je na kraju liste?
Izvanredni studij Poslovna ekonomija; smjer: IT Menadžment, koji se našao na 524. mjestu, kao prvi izbor označio je samo jedan učenik s tim da mjesta ima za tri buduća studenta. Ukupan broj prijava je sedam. S druge strane, ovaj redovni studij izabralo je kao prvi izbor pet maturanata, no upisna kvota je u ovom slučaju 17. Ukupno je pristi­glo 57 prijava te se ovaj dubrovački stu­dij našao na 566. mjestu.
Svega jedan maturant označio je kao prvi izbor Povijest Jadrana i Medite­rana (izvanredni), a mjesta ima za tri buduća studenta. Ukupno je pristiglo sedam prijava. S druge strane, za ovaj redovni studij zainteresirano je pet maturanata kojima je prvi izbor, a uku­pno je prijavljeno njih 17, što je manje od upisne kvote budući da mjesta ima za upis 18 studenata. Tako se ovaj stu­dij našao na 529., odnosno 575. mjesto u Hrvatskoj.
Iako se na Poslovnu ekonomiju, smjer turizam prima čak 59 stude­nata, njih samo 16 ovaj je redovni stu­dij označilo kao prvi izbor. Ukupno je pak 103 prijave. S druge strane, izvan­redni studij turizma privlačan je za samo jednog maturanta kojemu je prvi izbor, a slobodnih je šest mjesta. Ni broj prijava nije puno veći te iznosi jedanaest.
Primijenjeno/poslovno računarstvo prvim je izborom označilo 12 matura­nata, a mjesta za upis ima za njih čak 47! Ipak, ukupna broj prijava prema­šuje upisnu kvotu i iznosi 54. Studij Poslovne ekonomije, smjer marke­ting nalazi se na 750. mjesto po atrak­tivnosti u Hrvatskoj. Broj prvih izbora iznosi samo tri, a zanimljivo je da je upisna kvota 29. No, ukupno se za ovaj studij prijavio 61 maturant.
Redovni studij Ekonomija (smjer ekonomija) kao prvi izbor zanima samo jednog učenika, a upisna kvota je 17. Broj prijava je 41. S druge strane, isti ovaj izvanredni studij u tablici Agencije za znanost i visoko obrazova­nje naveden je dva puta, jedan na 812., a drugi na 821. mjestu te se moguće negdje potkrala greška. Brojke se razli­kuju jedino u ukupnom broju prijava, a niti jednom budućem studentu ovaj studij nije prvi izbor. Upisati se pak mogu ukupno tri studenta.
Spomenimo na kraju i izvanredni stručni studij Sveučilišta u Dubrov­niku Financijski menadžment u Plo­čama koji prima 22 studenta, a samo tri su prijave prvog izbora. Ukupno je zaprimljeno svega devet prijava.
Što poduzeti?
Na rang listi popularnosti nalaze se i RIT-ovi studiji u Dubrovniku. Tako je stručni studij Informacijske tehnolo­gije na 589. mjestu po popularnosti pri čemu ga je pet učenika označilo prvim izborom, što je za 15 manje od upisne kvote. Od upisne kvote je manji i broj ukupnih prijava budući da je interes iskazalo svega šesnaest maturanata. S druge strane, RIT-ov stručni studij Service Management zauzeo je 705. mjesto na listi popularnosti te je ovaj studij prvi izbor za sedam maturanata. Upisna kvota je pak 55, a ukupan broje prijava je svega 17.
Ne možemo ne zapitati se iz kojeg razloga maturanti, kad je riječ o prvom izboru, ne odabiru više dubrovačke studije te je li vrijeme za određene promjene. Vjerujemo kako jedan od razloga slabijeg interesa svakako leži i u činjenici što Dubrovnik još nema Studentski dom. Možda se sve to pro­mijeni kad se isti izgradi jer činjenica jest kako su u Dubrovniku visoke cijene najma stanova koji se najčešće afitavaju samo do početka sezone. A potom postaju apartmani pa se stu­denti moraju snalaziti kako znaju i umiju.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 26. lipnja 2019.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist