Aktualno

Koliko su nas koštali saborski zastupnici?

Koliko su nas koštali saborski zastupnici?

Sabor je u cjelini ostvario svoju ustavnu zadaću, mišljenje je predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leka koje je iznio na konferenciji za novinare, na kojoj je rezimirao rad Sabora u ovoj godini. Doneseno je 308 zakona, no velik broj po hitnom postupku. Leko smatra da bi taj trend trebalo promijeniti.

Zastupnici su se za riječ javili 10 tisuća puta, a najviše je bilo replika, što, kaže Leko, nije dobro jer su se umjesto bavljenja temom, tako obraćali biračima. Saborski zastupnici u 2013. imali su 110 radnih dana. Troškovi zastupnika, i to bez plaće i paušala, iznosili su 9,05 milijuna kuna. Od početka mandata, dakle u dvije godine, najaktivniji zastupnik bio je laburist Branko Vukšić, iza njega su HDZ-ovac Ivan Šuker i Boro Grubišić iz HDSSB-a. Tomislav Karamarko uzeo je riječ samo četiri puta, a Željko Kerum ni jednom.

Najviše nas je stajao HNS-ovac Boris Blažeković, kojem je za dnevnice, prijevoz, putovanja, hotelski smještaj, stanarinu, režije i naknadu za odvojeni život isplaćeno 182.197 kuna. Među najskupljim zastupnicima su i HDZ-ovac Frano Matušić, kojemu je isplaćeno 182.128 kuna, HNS-ovac Srđan Gjurković (144.834 kune), HDZ-ovac Davor Božinović (132.804 kune) i SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović (130.871 kunu). Vukšiću je za troškove isplaćeno 88.612 kuna.

Na ime automobila, odnosno naknadu od dvije kune po kilometru, najviše je potrošio HDZ-ovac Matušić, čak 98.400 kuna. Slijede ga stranačke kolege Branko Bačić (65.000 kuna) i Ante Babić (55.764 kune), koji putuju s Korčule, odnosno iz Imotskog, pa Gjurković (55.440 kuna) i Antičević Marinović (54.456 kuna) koji u Sabor dolaze iz Splita, odnosno Zadra. Više od 50 tisuća kuna troškova za automobil iskazali su SDP-ovci Mladen Marelić i Marin Jurjević te HDZ-ovac Duje Marasović. Zastupnici s hrvatskog juga najviše su trošili i za cestarinu – Matušić 16.685 kuna, Gjurković 11.500, Antičević-Marinović 11.081 kunu.

Ako je suditi po statistici, saborski zastupnici groze se javnog prijevoza. Naime, od 165 zastupnika, koliko ih je statistika obuhvatila u ovoj godini (broj od 151 narasla je zbog zamjena), čak 141 nije iskazao nikakav trošak za javni prijevoz. Zanimljiva je i stavka za troškove režija. Iako je većina zastupnika za režije trošila između dvije i tri tisuće kuna, bilo je i onih koji su za to izdvojili šest – sedam tisuća kuna. Više od šest tisuća potrošili su SDP-ovci Saša Đujić i Marin Jurjević, a 7152 kune stranačka im kolegica Romana Jerković.

Osim plaće, desetak zastupnika nije imalo drugih troškova. Takvi su čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, HDZ-ovci Martina Banić i Vladimir Šeks, Milorad Batinić (HNS), Višnja Fortuna (HSU), nezavisne Mirela Holy i Jadranka Kosor, Željko Kerum (HGS) te SDP-ovci Davor Bernardić, Boris Kovačić i Josip Vuković. Skromnu 741 kunu, za dnevnicu i hotel, potrošio je Đuro Popijač (HDZ), a malo rastrošniji bili su Gordana Sobol iz SDP-a (1679 kuna) te HDZ-ovci Ivan Šuker (1675 kuna) i Zvonko Milas (1733 kune).

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist