Kultura

Kolarini izveli ‘Maru Fjočicu’ u čast Žuži Egrenyi

Kolarini izveli 'Maru Fjočicu' u čast Žuži Egrenyi

Premijera dugo očekivane predstave ‘Mare Fjočica’ Kazališne družine Kolarin izvedena je u nedjelju navečer na Poljani Mrtvo zvono. O velikom interesu publike, najbolje svjedoči činjenica kako su ulaznice ne smo za premijeru nego i za sljedeće tri večeri rasprodane!

Kolarini, koji ove godine obilježavaju 10 godina umjetničkog djelovanja, ovu predstavu autora Joza Lovrića Jadrijeva u režiji Paola Tišljarića posvećuju legendarnoj glumici Žuži Egrenyi, koja je u ovu kazališnu družinu utkala dodatnu ljubav prema glumi i teatru.

Maru Fjočicu autor je napisao potkraj sedamdesetih, a u dubrovačkom teatru se izvodila početkom osamdesetih. Privukla je velik interes publike pa je njezin odjek uspoređivan sa Stullijevom Katom Kapuralicom. Zato je 1983. godine u Pilama snimljena i za državnu televiziju, kao još jedan komad dubrovačkoga ambijentalnog teatra. Više je puta zadnjih godina reprizirana na HTV-u pa su je mogli vidjeti i mlađi naraštaji. Lovrić je uvijek naglašavao kako drama kao forma valja biti pisana prvenstveno za čitanje, a uprizorenje joj može biti samo dodatno ostvarenje. Vjerojatno se iz toga razloga dramske dionice u Mari Fjočici nižu bez oznake o tome tko ih izgovara. Lovrić u ovoj neodoljivoj komediji, na simpatičan način, portretira dubrovačku siđelicu Maru Fjočicu, koja se usprkos ljubomori svojih jezičavih susjeda ženi za umirovljenog kapetana Cvijeta, a tako stvara autentičnu sliku Dubrovnika onda, ali i danas, u kojoj će se prepoznati različite generacije gledatelja.

Za sve one koji nisu uspjeli rezervirati svoje mjesto za iduća tri dana, Kolarini najavljuju kako će nastojati ubaciti još jednu predstavu u četvrtak, 2. srpnja. Zato ih pratite do nove obavijesti.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist