AktualnoHrvatska

KOLAPS Iz oglasnika povučeno 200 tisuća stanova

KOLAPS Iz oglasnika povučeno 200 tisuća stanova

Iz svih oglasnika je u samo tri dana, od ponedjeljka 30. prosinca do prvog dana nove godine, prema procjenama trgovaca za promet nekretninama, povučeno najmanje 200 tisuća oglasa!

Posljedica je to Zakona o gradnji koji je jučer stupio na snagu, a kojim se kažnjava prodavatelj nekretnine koja nema energetski certifikat, bio on fizička osoba ili agencija za promet nekretninama, piše jutarnji.hr

Ukupno je s najposjećenijih oglasnika povučeno gotovo tri četvrtine oglasa za prodaju kuća i stanova. Razlog za to je jasan: Ministarstvo graditeljstva odredilo je kazne i do 30.000 kuna za one koji oglašavaju necertificiranu nekretninu! Tako su se na Njuškalu.hr jučer prodavala ukupno samo 66.284 stana i kuće, a inače se brojka kretala oko 240 tisuća!

Slična je situacija i u Plavom oglasniku. Jučer su se prodavale samo 17.204 nekretnine za stanovanje, od čega je 9471 stan i 7733 kuće. Inače je ta brojka i do tri puta veća. Taj je oglasnik svim korisnicima u ponedjeljak mailom poslao upozorenje:

“Obavještavamo Vas da od 1.1.2014. na snagu stupa novi Zakon o gradnji prema kojem u oglasima za prodaju ili najam nekretnina, ukoliko je korisna površina nekretnine koja se oglašava veća od 50m2, mora biti naveden energetski razred te nekretnine. Ukoliko u oglasu nije naveden energetski certifikat (energetski razred nekretnine koja se pušta u promet), predviđena je novčana kazna do 30.000 kn.

Savjetujemo Vam da svoje aktivne oglase uredite na način sukladno Zakonu o gradnji kako bi izbjegli eventualne kazne predviđene ovim zakonom”.

Već se idući dan, dakle na Staru godinu, broj oglasa smanjio za oko dvije trećine.

Iako su znale da će se to dogoditi, agencije za prodaju nekretnina, koje ionako jedva preživljavaju zbog dugogodišnje stagnacije tržišta prouzročene ekonomskom krizom, jučer su bile užasnute.

Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta, još do prije neki dan se nadao da će “netko doći pameti” i da će se možda ta odredba Zakona o gradnji donekle izmijeniti. Međutim, to se nije dogodilo, pa je i on povukao sve nekretnine koje nemaju certifikat.

– Ne želim riskirati – rekao je.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, nije skrivao ogorčenje.

– Ovo je užas. Stvarno mi nije jasno zašto netko želi učiniti toliku štetu tržištu nekretnina. Umjesto da ga potakne, Vlada ga dodatno umrtvljuje. Evo, baš sam dobio informaciju da je s jednog portala za kupoprodaju nekretnina povučeno njih 50.000. To je strašno! Od početka krize do danas je zbog činjenice da se jako malo stanova i kuća kupuje propalo oko 30 posto agencija.

Ovo će u velikom broju likvidirati mnoge koje su do sada uspijevale koliko-toliko poslovati – upozorio je Ranilović, ističući da je od početka krize promet nekretninama pao za 50 posto.

Na našu konstataciju da je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš više puta javno poručila da je ta odredba temeljena na direktivi EU i na snazi je još od 2010. godine, ali se s novčanim kažnjavanjem krenulo od 1. siječnja 2014. jer se čekalo da se prodavatelji nekretnina prilagode, odnosno certificiraju stambene objekte, Ranilović je rekao da to nije istina.

– Nije istina da je to direktiva EU. U toj direktivi se kaže da ako nekretnina ima energetski certifikat, mora ga se istaknuti. Nigdje ne piše da sve moraju imati certifikat, a kamoli da se prodavatelji kažnjavaju. Ne shvaćam koja je svrha toga, jer time državni proračun ne dobiva ništa. Upravo suprotno. Gubi jer će u proračun ići još manje novca od poreza na promet nekretninama – smatra Ranilović.

U Ministarstvu graditeljstva su nas uputili na odgovor koji su već ranije poslali HGK-u u kojem stoji da je Direktiva 2010/31/EU na snazi još od 19. svibnja 2010. te da su “posrednici pri prodaji profesionalne osobe čija je zadaća poznavanja propisa i informiranje njihovih klijenata, odnosno vlasnika nekretnine”.

Zanimljivo je da je Hrvatska stranka umirovljenika žestoko lobirala protiv ove odredbe, a u Saboru su pitali “želimo li time zatvoriti još agencija i povećati nezaposlenost i smanjiti ukupne prihode”.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist