Crna kronikaUrednički izbor

Koji su sve propusti utvrđeni u slučaju ‘lažnog policajca’?

Koji su sve propusti utvrđeni u slučaju 'lažnog policajca'?

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodi temeljito ispitivanje događaja vezan za postupanje policijskog službenika prema vozaču motocikla u Župi dubrovačkoj u srijedu (3. srpnja). Naime, pregledavaju se svi dostupni video-zapisi i obavljaju razgovori sa svjedocima i sudionicima događaja.

-Utvrđeno je da je postojao zakonski temelj za postupanje policijskog službenika. Naime, policijski službenik je postupao izvan službe, gdje se prije početka službene radnje legitimirao službenom značkom. Postupanje je bilo usmjereno prema višestrukom počinitelju najtežih prometnih prekršaja, koji je u samo u posljednje dvije godine čak 28 puta sankcioniran zbog počinjenih prometnih prekršaja, a koji je te večeri uočen da upravlja neregistriranim motociklom što je bila osnova za postupanje policijskog službenika – istaknuli su iz PU.

S druge strane, buru reakcija na društvenim mrežama izazvala je video snimka kojom su se potvrdili navodi o postojanju osobe koja se tijekom ovog događaja lažno predstavljala kao policijski službenik što je, napomenimo, kazneno djelo. Inače, iz PU su prethodno demantirali paniku u javnosti po pitanju lažnog policajca istaknuvši kako se radi o nesporazumu. No, utvrđeni su veliki propusti.

-Ne postoji zakonska obveza pružanja pomoći od strane građana policijskom službeniku, ali to građani mogu učiniti dragovoljno te im se može osigurati besplatna pravna pomoć i naknada štete ako pri tome postupanju nisu prekoračene zakonske ovlasti. U konkretnom slučaju, do sada provedenim provjerama utvrđeno je niz taktičkih propusta u postupanju pa i u postupanju građanina koji je pomagao policijskom službeniku. Poradi navedenih propusta utvrđuje se stegovna odgovornost policijskom službeniku te kaznena odgovornost građanina o čemu će Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku biti dostavljeno posebno izvješće – navode i PU. Nadalje ističu kako se osumnjičeni motociklist čitavo vrijeme tijekom policijskog postupanja pokušavao udaljiti s mjesta događaja pri čemu postoji osnovana sumnja da je počinio dva kaznena djela i to kazneno djelo prijetnje i kazneno djelo prisile prema službenoj osobi zbog čega je podnesena kaznena prijava.

‘Mislio je da mu kradu motor’
DuList je došao i do osobe koja je dijelom posvjedočila događaju na benzinskoj postaji. Naime, kako ističe ‘mladić je na motoru stajao na crpki, dok je drugi momak pošao platiti račun’.

-Kad se vratio, vidio je da su dvojica, jedan predstavio kao policajac, što nije, i drugi stvarni policajac u civilu – bez značke, bez kape, bez ičega zaskočili mladića s leđa. Htjeli su mu uzeti ključ, kako ne bi mogao krenuti i pobjeći motorom. Pravi policajac je zvao policiju, a čovjek koji se predstavlja kao policajac tražio ga je vozačku i prometnu. Mladić ga je pitao značku, cijeli je bio zbunjen, ne znajući što se događa. Mislio je u tom trenutku da mu kradu motor. Jer, oni su se predstavljali kao policajci, a nikakve značke nisu imali. Ljudi koji su se skupili na crpki također su gledali u nevjerici i derali se na njih dvojicu što rade. Pravi policajac pričao je s policijom koja nedugo nakon poziva izlazi na teren. Vozač motora je vidio da je došla policija, sišao je s motora i pobjegao. Prethodno su ga udarili dva-tri puta, što se na snimci ne vidi. Zabilježeno je tek da jedan od njih lagano maše rukom – rekao nam je tada izvor koji je htio ostati anoniman.

– Bit svega je što se muškarac u sivoj majici predstavlja kao policajac i njega napada, drži mu kočnicu, čupa mu ključe… Obojica su skočili na njega. Mladić se nikad nije ranije sukobljavao s čovjekom u sivoj majici. Sve ovo ide predaleko. On nema pravo njega napadati i maltretirati – priča naš sugovornik ponavljajući da je mladić bio u strahu jer osobe koje su se predstavljale za policajce nisu pokazale značke. Također je naveo kako, prema njegovim saznanjima, mladiću tu večer policija nije napisala nikakav prometni prekršaj.

-Na snimci se čuje kako govori da mu pokažu značku, na što je ovaj rekao da je – značka u autu. To mogu i ja reći – istaknuo je.

795 prometnih nesreća
-Ovom prilikom još jednom želimo napomenuti da je zakonska obveza svakog policijskog službenika da za vrijeme službe i izvan službe postupa po uočenim prekršajima i kaznenim djelima što je u konkretnom slučaju i urađeno. Isto tako želimo napomenuti da je rad na sprječavanju prometnih nesreća s najtežim posljedicama već duži niz godina prioritet u radu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, pri čemu je posebna pažnja usmjerena prema višestrukim počiniteljima najtežih prometnih prekršaja – naglašavaju iz PU.

Naime, tijekom posljednjih pet godina, na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 795 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mopedisti i motociklisti. U navedenim prometnim nesrećama smrtno je stradalo čak 18 osoba, njih 224 zadobilo je teške tjelesne ozlijede, a 483 ih lakše ozlijeđeno. ‘Rad na sprječavanju prometnih nesreća s najtežim posljedicama i dalje ostaje prioritet u radu ove Policijske uprave’, ističu.

Foto: Printscrenn

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist