Kultura

Koje su to moderne verzije komedije Dundo Maroje?

Koje su to moderne verzije komedije Dundo Maroje?

U Domu Marina Držića sinoć je održano predavanje ruske znanstvenice Marine Nikolajevne Drobiševe na temu “Moderne verzije komedije Dunda Maroja”.
Marina Nikolajevna Drobiševa iz Sankt Peterburga, slavistica i teatrologinja, dio svoga rada posvetila je Marinu Držiću objavivši 60-ak članaka o velikom komediografu, a Držiću je posvetila i monografiju ”Dalmatinsko dubrovačka renesansa: stvaralaštvo Marina Držića“ ( Dalmatinsko -dubrovnickoe vozroždenie : tvorčestvo Marina Držiča).

Ruska znanstvenica već 30 godina proučava Držića te će dubrovačkoj publici biti izuzetno zanimljivo čuti promišljanja kao i nove spoznaje a osobito razvoj Držićevog djela kojeg tumači kao u perspektivi napredovanja od pastoralne-idilične utopije u Tireni do Dunda Maroja , primjera narodne renesansne komedije.

Svoje mjesto Marina Nikolajevna Drobiševa dobila je i u Leksikonu Marina Držića u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže gdje, autor natuknice, prof.dr.sc. Milovan Tatarin navodi kako Dobriševa “Držićev opus vidi kao spoj usmene tradicije i talijanske kulture, antike i folklora , žanrovski amalgam farsičnih elemenata i komedije dell’arte , komičnog i tragičnog, smatrajući da se njegova inovativnost na nalazi u formi i sredstvima umjetničkog izražavanja, nego u “punokrvnim karakterima” preuzetim iz dubrovačke stvarnosti i obradbi “aktualnih i važnih problema suvremenosti” zbog čega je on pisac “malenog čovjeka”.

Marina Nikolajevna Drobiševa studij slavenskih književnosti završila je 1977. godine na Filološkom fakultetu u Sankt Peterburgu a kandidatsku disertaciju obranila je 1990. godine na sanktpeterburškoj Državnoj akademiji kazališne umjetnosti.
Zaposlena je na katedri za suvremenu periodiku Fakulteta za novinarstvo i katedri za povijest slavenskih i balkanskih zemalja na Sveučilištu u Sankt Peterburgu.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist