Aktualno

Koje su nam konkurentske prednosti?

Jutros je u amfiteatru Kampusa Sveučilišta u Dubrovniku predstavljena knjiga „Izvori konkurentske prednosti u XXI. stoljeću“ autorica doc. dr. sc. Ivone Vrdoljak Raguž, doc. dr. sc. Lare Jelenc i doc. dr. sc. Najle Podrug.

O knjizi su govorili recenzenti: prof. dr. sc. Želimir Dulčić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu), prof. dr. sc. Ivan Mencer (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci) i prof. dr. sc. Darko Tipurić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), te autorica doc. dr. sc. Ivona Vrdoljak Raguž. Uvodnu riječ održala je rektorica prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah. Izdavač knjige je Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Sveučilište u Dubrovniku, 2013.
 
Prof. dr. sc. Želimir Dulčić ispričao je najvažnije stavke iz životopisa triju autorica, te naglasio kako je knjiga Izvori konkurentnosti u XXI. stoljeću hvale vrijedan rad tri mlade autorice koje zajedno imaju točno stotinu godina, ali iza kojih već sada stoji bogat opus napisanih i objavljenih radova iz područja strateškog menadžmenta.
 
Također, istaknuo je kako su autorice povezale dubrovačku, riječku i zagrebačku "školu" strateškog menadžmenta te da je vidljiv i prepoznatljiv "ženski rukopis" u kreiranju načina kako ostvariti konkurentske sposobnosti.
 
– Procesi u tranziciji hrvatskih, najčešće najutjecajnijih poduzeća pokazuju da se pojedinci koji su, kao pripadnici najvišeg poslovodstva, imali moć pridonositi njihovu daljnjem razvoju, često nisu praktički ponašali prema postulatima menadžmenta i strateškog menadžmenta. Posljedice su prečeste neuspjele transformacije i nestanak poduzeća s tržišta ili, u najboljem slučaju, duže vremensko vegetiranje – istaknuo je prof. dr. sc. Ivan Mencer.
 
– Istodobno, hrvatska iskustva upućuju i na uspješne transformacije i stvaranje potpuno novih poduzeća. Upravo zbog tih raznovrsnih posljedica koje se mogu okarakterizirati kao uspješne i neuspješne, smatram krajnje oportunim pripremiti rukopis ove znanstvene knjige za potrebe učenja na sveučilištima u Republici Hrvatskoj. Istodobno, pripremu ove znanstvene knjige smatram vrijednim doprinosom opusu o problematici poslovanja i razvoja poduzeća u Republici Hrvatskoj – kazao je Mencer.
 
Prof. dr. sc. Darko Tipurić posebno je pohvalio tri autorice zbog toga što su prihvatile izazov pisanja novih ideja o strateškom menadžmentu i konkurentskim prednostima umjesto da su prepričavale mišljenja drugih autora te dodao kako se prava vrijednost znanstvenika ogleda upravo u tom doprinosu. Također, kazao je kako je knjiga „znanstvena monografija o konkurentskoj prednosti, tematski usredotočena na potencijalne izvore konkurentskih prednosti u XXI. stoljeću“.
 
– Ona je nova, moderna i prijeko potrebna, ponajprije znanstvenoj i široj stručnoj javnosti zainteresiranoj za proučavanje konkurentskih prednosti i njezinih potencijalnih, novih izvora, a zatim i svima koji se praktično bave menadžmentom. Knjiga otvara brojna pitanja važna za teoriju strateškog menadžmenta, no zanimljiva je svim istraživačima u području društvenih i humanističkih znanosti. Ona je vrijedan izvor znanja za teoretičare, praktičare, ali i za studente koji će, na različitim razinama akademskog obrazovanja, posegnuti za vrijednim tekstovima kojima mogu dopuniti svoje udžbeničko znanje – kazao je tom prilikom Tipurić.

Pročitajte još

Predstavljen prvi broj dvojezičnog magazina ‘Volim Konavle’

Dulist

Na Elafitima zabilježen prvi masovni pomor palastura u Hrvatskoj!

Dulist

U ponoć počinje izborna šutnja, u nedjelju biramo europarlamentarce

Dulist