Zanimljivosti

Koje je odluke Sanaderova Vlada donijela 2005. godine u Dubrovniku?

Koje je odluke Sanaderova Vlada donijela 2005. godine u Dubrovniku?
dubrovnik.-10.11.2005.-novosti proslava povodom osnivanja hdz-a u dubrovniku, u kazalistu marina drzica foto/tonci plazibat

Vlada premijera Andreja Plenkovića ovog će petka, 1. veljače održati sjednicu u Dubrovniku. Tom prigodom će se usvojiti niz točaka koje se odnose na projekte diljem Dubrovačko-neretvanske županije.

No, nije ovo prva sjednica Vlade u Dubrovniku. Prisjetit ćemo se tako one iz studenog 2005. godine kada je premijer bio dr. sc. Ivo Sanader.

Zanimljivo je kako su ovu sjednicu, među ostalim, obilježila četiri i danas aktualna projekta – Pelješki most, golf na Srđu, autocesta do Osojnika te brza cesta Dubrovnik – Zračna luka. I samo je jedan, i to nedavno, krenuo s realizacijom, nakon dugih 14 godina. Vjerujemo kako će i premijer Plenković dolazak na krajnji jug Hrvatske iskoristiti za obilazak radova na Pelješkom mostu. S tim da je Sanader svoj protokol na našem području počeo u Komarni radi svečanosti otvaranja početka pripremnih radova ‘Projekta Pelješac’ za most kopno – Pelješac s pristupnim cestama D8 i D414.

Kad je riječ o golfu na Srđu, upravo se na sjednici 2005. godine kao orijentacijski rok za završetak projekta spominjala 2007. godina. No, ni 12 godina kasnije nije ‘zakopana ni prva lopata’ na Srđu, a Hrvatska je pred arbitražom ‘teškom’ 500 milijuna eura. Ni, brza cesta Dubrovnik – Čilipi nije pošla dalje baš kao ni golf. Prošle godine tek su se usuglasile trase njenog prolaska kroz Župu i Konavle. A dokle je stigla autocesta do Osojnika, čiji se početak radova obilježio 2009. godine, o tome ne treba ni govoriti.

Tako je na sjednici Vlade 2005. godine, kako se može pročitati na stranici Grada Dubrovnika, ministar turizma, mora, prometa i veza Božidar Kalmeta obećao završetak autoceste od Splita do Ploča do 2008., a potom nastavak izgradnje od Ploča do Osojnika.

U tijeku je, pisalo se prije 14 godina, ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju brze ceste između zračne luke u Čilipima i Dubrovnika u dužini 17 kilometara, a koja bi trebala biti gotova do 2008.

Govorilo se tada i o Sveučilištu u Dubrovniku, koje je tada slavilo tek drugi rođendan. Naime, premijer Sanader istaknuo je kako u potpunosti podržava dubrovačko Sveučilište, a kada je u pitanju njegov smještaj bilo bi dobro izraditi studiju s projekcijom broja studenata, načina korištenja prostora, programa sveučilišta u idućih deset godina. Tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica naglasila je kako Dubrovnik ima budućnost kao sveučilišni studentski centar, dok je župan Ivo Miletić naglasio potrebu osiguranja novca za završetak izgradnje Opće bolnice Dubrovnik, koja je vlasnik kompleksa namijenjenog Sveučilištu.

Kad je riječ o golfu na Srđu, tada je rečeno kako je bi trebao biti veliki iskorak u turističkoj ponudi Dubrovnika, za čije je dovršenje orijentacijski rok kraj 2007. Sanader je istaknuo kako Vlada podupire taj projekt dodajući da bi se dio državnog zemljišta dalo u koncesiju. Vlada bi taj projekt sufinancirala u izgradnji komunalne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na potrebe golf-parka, a za ostale objekte izgradnju bi sufinancirali investitori, rečeno je 2005. godine. Tadašnji član Savjeta za prostorno planiranje Stijepo Butijer rekao je kako golf park predviša izgradnju smještajnih kapaciteta sa 1 200 kreveta.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti koje će sve točke Vlada u petak usvojiti.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist