Aktualno

Koja pitanja je iznjedrila tribina o referendumu?

Koja pitanja je iznjedrila tribina o referendumu?

Kandidacijska lista grupe birača „Srđ je Grad“ održala je večeras „Tribinu o ustavnoj definiciji braka“ u Velikoj dvorani Poslijediplomskog središta na kojoj su sudjelovali Joško Mikuš, Šime Zupčić, Zdravko Bazdan, Enes Ćerimagić i Nikša Selmani.

Goruće pitanje koje nekoliko zadnjih tjedana potresa cijelu Hrvatsku raspravljalo se i večeras, a izazvalo je veliku pažnju dubrovačke javnosti na tribini koja je bila puna do posljednjeg mjesta. Publika večeras nije ostala dužna govornicima pa su se čak u nekoliko puta upustili u polemiku s gostima, zauzimajući jasne stavove o tome što misle i što misle o ovom referendumu. 

Tribina je zamišljena kroz tri pitanja na koje su gosti odgovarali. Prvo pitanje je glasilo: „Ima li, s obzirom da je u Obiteljskom zakonu brak već definiran kao u referendumskom pitanju, referendum uopće smisla?“

Skoro jednoglasno su se suglasili kad su potpisi prikupljeni da tad treba raspisati referendum bez obzira što tko misli, jer je ipak to 750 tisuća ljudi potpisalo te iskazalo želju da se zaštiti brak kao zajednica muškarca i žene.

Drugo pitanje o kojem se raspravljalo glasilo je: Zašto je po vama bitno da građani RH izađu na referendum u što većem broju?“

– Mislim da veliki broj građana uopće ne zna koja je razlika između zakona i Ustava. Ustav ne predstavlja zakon, on predstavlja vrijednosti jednog naroda ili nacije. U Ustavu mogu stajati različite vrijednosti jednog naroda pa i definicija braka – kazao je Selmani.

Kad je došlo do referenduma, referendum se mora održati ne ulazeći u razloge zbog kojeg je došlo do referenduma i što stoji iza referenduma, moglo se čuti na tribini.

Najgore od svih gostiju prošao je profesor Zdravko Bazdan koji na Sveučilištu u Dubrovniku predaje kolegiji „Demokracija i ljudska prava“. Bazdan je kazao: „Hrvatsko društvo je bolesno društvo“, što je uznemirilo publiku i potaknule brojne komentare.

– Ne može se voljeti svoja država ako se ne znaju njezini normativni akti, u našem slučaju to je Ustav. Svi u Hrvatskoj bolujemo od netolerancije, zato smo bolesni. Ne možemo se nazivati vjernicima ako nismo pročitali Bibliju, tako se ne možemo zvati građani ako ne pročitamo Ustav – kazao je Bazdan.

Što je ispravno zaokružiti za ili protiv? Glasilo je treće pitanje.

– Ja mislim da je ispravno zaokružiti za, ali to je stvar svakog pojedinca, svakog građanina koji će izaći na referendum, ali najbitnije je da svatko glasa po svojoj vlastitoj savjesti – kazao je Zupčić.

Ovo je samo jedna u nizu predavanja i tribina o ovoj temi no svoju konačnu presudu, svoje zadnje mišljenje o svemu ovome dat će punoljetni građani 1. prosinca.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist