Aktualno

Koja je uloga vještaka u vrednovanju imovine i poslovanja?

Koja je uloga vještaka u vrednovanju imovine i poslovanja?

‘Uloga vještaka u vrednovanju imovine i poslovanja’ međunarodna je konferencija koja je okupila brojne hrvatske i europske sudske vještake i procjenitelje u Dubrovniku. Sama nacionalna krovna udruga dogodine proslavlja 40 obljetnicu postojanja, a pokriva 50 struka i 140 specijalnosti.

– Između svih tih struka jedna od vrlo važnih je procjena nekretnina i procjena vrijednosti poslovanja. Trenutačno u Hrvatskoj imamo složeni predmet u slučaju kompanije Agrokor, gdje je vrlo složen zadatak dati procjeniteljima koji trebaju ispitati poslovanje te ogromne kompanije – uvodno je rekla Melita Besvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja.

– Kad govorimo o ulozi stručnih vještaka, prvenstveno mislimo na procjene nekretnina i tvrtki na najvišoj razini. Stručni vještak predstavlja profesiju na najvišoj razini. TEGoVA je tijelo koje postavlja europske standarde i to radimo još od 1977. godine. Imamo 72 društva u članstvu, uključujući i hrvatsko i uključujemo 37 država, čak i izvan Europe. Naš glavni proizvod su europski standardi procjene vrijednosti koje objavljujemo već 40 godina – istaknuo je Krzysztof Grzesik, predsjednik TEGoVA-e (Europska grupa društava procjenitelja).

Podsjetio je i da je TEGoVA značajan lobist unutar Europske unije i da teži uspostavljanju jedinstvenog europskog standarda procjene vrijednosti.

Tijekom konferencije, Dubravko Marković i Ivana Manester govorili su o temi procjene vrijednosti poslovanja u Hrvatskoj, uz naglasak na infrastrukturne probleme i izazove specifične za Hrvatsku.

– Kad se govori o procjeni vrijednosti biznisa, odnosno tvrtke situacija je da u Hrvatskoj imamo određene probleme s kojima se susrećemo zbog toga što relativno kratko vrijeme uopće radimo takve ekspertize. Sve skupa počinje 90-ih godina kada se to počelo razvijati i iz tog vremena se vuku i određeni problemi. Nisu problem metode koje su prihvaćene iz međunarodnog okruženja. Problem su zapravo izvori informacija, jer u Hrvatskoj vrlo teško dolazimo do kvalitetnih informacija, velikim dijelom je problem obrazovanju i u samom definiranju zadatka. Jako je važno kome prezentirate rezultat rada i procjene vrijednosti poduzeća, prvenstveno zato što kad govorimo o procjeni vrijednosti ne govorimo o egzaktnoj brojci. Većina naših sugovornika, bilo da se radi o sudu kad govorimo o sudskim vještačenjima, ili o privatnim naručiteljima kad govorimo o njihovom poduzeću kod prodaje i kupnje i slično očekuje konkretan broj. To je jedan od velikih mitova procjene, dakle konkretnog broja nema. Pitanje je, je li prodajete ili kupujete. Onaj koji prodaje, uvijek mu je malo. Onaj koji kupuje, uvijek mu je puno – kazao je Marković.

– U Hrvatskoj je 99 posto poduzetničkih društava mikro, malih i srednjih, a metodologija koja je predviđena za procjenu vrijednosti poslovanja i informacija koje se traže je najviše oslonjena na velika društva koja kotiraju na burzama – dodala je Manester.

– Kod naših srednjih i malih poduzeća sve se uglavnom vrti oko dvoje do troje ljudi. Ključni problem je da oni nemaju dovoljnu razinu da bi se posvetili problematici, a i oni imaju potrebu procjene – podsjeća Marković.

Inače, konferencija se održala u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik u organizaciji Dubrovnik Sun PCO, a u subotu 18.svibnja održat će se glavna skupština TEGoVA-e. Cilj Europske konferencije i glavne skupštine je usklađivanje prakse unutar europske struke procjenitelja, uz značajan napredak u ažuriranju vodećih europskih standarda vrednovanja TEGoVA i izradi prvog izdanja Europskih standarda vrednovanja poslovanja.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist