Natrag
16.2.2019 01:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

Koja djeca imaju male šanse završiti faks?

14.12.2013 @ 16:48 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

Analiza Eurostata na uzorku osoba u dobi između 25 i 59 godina istražila je njihovu obrazovnu strukturu, njihovu mogućnost spajanja kraja s krajem te  radni status u odnosu na iste te faktore njihovih roditelja.

Podaci su pokazali da je u toj populaciji samo sedam posto djece niskoobrazovanih roditelja iz Hrvatske uspjelo završiti fakultet. Prosjek EU je 18 posto, a u državama poput Irske, Finske i Velike Britanije taj udio prelazi 30 posto. Analitičari su izračunali i indeks vjerojatnosti da će osoba biti niskoobrazovana ako ima niskoobrazovane roditelje u usporedbi s osobama čiji su roditelji visokoobrazovani. Što je indeks veći, veća je i razlika između djece niskoobrazovanih i visokoobrazovanih roditelja.
Hrvatska ima daleko najveći indeks u Europi: iznosi 55, što je gotovo četiri puta više od europskog prosjeka (indeks EU 28 je 14,7). Podaci su poražavajući, no najgora je činjenica da se ta situacija godinama ne mijenja. Prema tome, djeca neobrazovanih imaju sedam puta manje šansi da završe faks.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana