Crna kronika

FOTO/VIDEO Kod Olipe požar na 40-metarskoj jahti, putnici i posada evakuirani neozlijeđeni

FOTO/VIDEO Kod Olipe požar na 40-metarskoj jahti, putnici i posada evakuirani neozlijeđeni

Pet vatrogasaca iz Dubrovačkog primorja upućeno je iz Slanoga na intervenciju požara na jahti dugoj 40 metara kraj otočića Olipe.

Prema informacijama iz DVD-a Slano, vatrogasci su s opremom krenuli na akciju brodom Lučke kapetanije Danče. Riječ je o jahti pod imenom ‘Kanga’ koja plovi pod malteškom zastavom.

Kako saznajemo od lučkog kapetana Lučke kapetanije Dubrovnik Mata Kekeza, na jahti se nalazi ukupno 13 osoba, od čega 4 člana posade i 9 putnika.

-Uputili smo agenta da angažira brod CIAN, u slučaju kakvih izljeva u more – rekao nam je Kekez.

Putnici i posada su, javljaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, pravovremeno evakuirani i nisu ozlijeđeni.

-Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranoj spasilačkoj akciji koja je pokrenuta jutros, 7. rujna u 08.22h kada je posredstvom Obalne radio postaje ORP Dubrovnikradio, zaprimljen poziv pogibelji zapovjednika motorne jahte ‘Kanga’, duljine 40 metara, zastave Republike Malte, na kojoj je u trenutku dojave o nesreći boravilo devet putnika i četiri člana posade, a koji su svi neozlijeđeni uspješno evakuirani s jahte brodskim tenderom te su otplovili iz područja pogibelji na sigurnu udaljenost, odnosno, dalje prema obali gdje je organiziran prihvat od strane nadležnih službi – navode iz Ministarstva dodavši kako su službenici Lučke kapetanije odmah isplovili prema poziciji pomorske nesreće, između otočića kod Malog Vratnika, na jugoistočnoj strani poluotoka Pelješca, odakle je poziv pogibelji uputio zapovjednik jahte, a koji je ujedno izvijestio kako je u brodskim spremnicima preostalo oko 40 tona pogonskoga goriva, tip ‘diesel’.

Stoga su na poziciju pomorske nesreće službenici MRCC Rijeka angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje, koji su po dolasku na poziciju nesreće poduzeli protupožarne mjere te osiguravaju morsku površinu u slučaju onečišćenja, uslijed eventualnog istjecanja pogonskoga gorica.

Trenutno su sve aktivnosti usmjere u cilju gašenja požara i pokušaja sprječavanja potonuća motorne jahte zbog požarnih oštećenja, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida, koji će provesti Lučka kapetanija Dubrovnik.

MRCC Rijeka je putem sustava obalnih radio postaja odaslala obavijest o događaju svim sudionicima u pomorskom prometu, u području ove pomorske nesreće, o kojoj je izviještena i Pomorska policija Dubrovnik.

Foto: Facebook/Mario Dabelić

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist