Natrag
19.2.2019 02:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kockovićeve umjetnine stižu u Sponzu

5.4.2013 @ 11:23 Mia Njavro Kultura
9;9

Podijelite:

Nakon Gliptoteke Zagreb i dubrovačkoj publici bit će predstavljene umjetnine Marijana Kockovića, na izložbi koja se otvara 8. travnja u Sponzi s početkom u 20 sati.

Marijan Kocković rođen je 23. srpnja 1923. u Zagrebu, a svojom umjetnošću počeo se baviti 1947. godine.

S modeliranjem je počeo u Domu mornarice u Splitu, pri čemu je značajnu ulogu odigrao splitski kipar Ivan Mirković, čiji je atelier Marijan često posjećivao. Iste godine mornarica ga je kao stipendistu poslala na školovanje na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu kod profesora Grge Antunca i Frane Kršinića.

Godine 1949., za vrijeme studija na Likovnoj akademiji, pobijedio je na natječaju za spomenik palim borcima u Sisku koji prikazuje žensku figuru uzdignute ruke s puškom.

1950. godine podnosi zahtjev za demobilizaciju te odlazi na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljanu, gdje je bio u klasi profesora Petra Lobode. Diplomirao je 1953. godine u klasi profesora Karela Putriha i to odličnim uspjehom.

U Sarajevu je živio i radio kao profesor kiparstva i povijesti umjetnosti te slobodni umjetnik od 1953. do 1966. godine.

 U Lapad se doselio i izgradio kuću s atelierom i malom galerijom 1966. godine.  Osim kiparstvom,  bavio se i pjesništvom pa su 1978. godine u izdanju Grafičkog zavoda objavljene njegove zbirke pjesama "S imenom tvojim" i "O ženi srcem i dlijetom".

Umro je u Dubrovniku 30. svibnja 1991. godine.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana