Peškafondo

Kockicom do pločnika, pločnikom do milijuna

Kockicom do pločnika, pločnikom do milijuna

Ta povijesna i časna hrvatska stranka, haeses, danas u Dubrovniku proživljava svoje teške dane. I nije tome tako prvi put. Radićevskom ideologijom sveseljačke sloge mnogi su se novovalni sljednici samo okoristili.

Svi se sjećamo Bogdanovića, bivšeg gradonačelnika, koji ni sam više ne zna je li ili nije član stranke. U politiku je krenuo uz potporu branitelja, koje je naprasno napustio i ‘sidro’ se među ‘seljacima’. Po njemu je to bila apsolutno pragmatična odluka. Trebala mu je ‘kakva-takva’ politička infrastruktura. A ta stranka, sa svojih 250 do 300 članova bila mu je jedina, ali ipak dobra odskočna daska. No, međutim, Bogdanoviću se, uz njega samoga kao osobu, u trenutku dogodio i Marinko M. Filipović. Osim što je 2001. godine ostao bez potpore građana Dubrovnika, ostaje i bez zaleđa nacionalnog haesesea, a zamjerio se i županijskim seljacima i neretvanskom moćniku Filipoviću, inače tadašnjem predsjedniku županijskog haesesa. Tako da je Bogdanović izvisio. I od tada je on, osim povremenih ‘blog spinova’ u dubokoj hibernaciji. Za vrijeme Bruna Stupina kao predsjednika gradskih ‘seljaka’, koji u datom trenutku nije imao niti iskaznicu haesesa, ali jest podršku Neretve, stranka ‘liže pod’ te je od 2003. godine zanemariv utjecaj haesessa u političkom životu Grada.

Nešto se u lokalnom haesesu pomiče, 2007., dolaskom na čelo Karla Gjurašića koji stranačku poziciju iskorištava opet za svoje pozicioniranje. Gjurašić brzo pakira kufere i leti u Zagreb. Vrh lokalne stranke je okusio i Stjepović, ali kratko i neupadljivo.
I onda dolazimo do Vide Matića. Pravi haesesovac. Nazivaju ga čovjekom iz sjene haesesa još od doba Vida Bogdanovića. Dobar i postojan do današnjih dana. Toliko brižan da je uvidio što mlade, poletne snage mogu, pa se nakon kratkog predsjedavanja dubrovačkom podružnicom povlači u i za korist Željka Raguža.
Vide Matić, dakako, ne radi to ‘samo’ za opće dobro, za dobro stranke, na dobrobit političkog života Grada… Precizno je izračunao koliko mu donosi micanje u zapečak, prepuštanje pozicije Ragužu i čvrsta koalicija s haenesovcem Vlahušićem. Nisu baš bez veze, samo tako, kilometri dubrovačkih nogostupa popločani kockicama. Ni sami nismo svjesni koliko kilometara kockica može isporučiti tvrtka Vida Matića, dakako, po nalogu Andra Vlahušića, dok Grad sve to uredno plaća. I tako je sklopljen jedan divan, tihi koalicijski posao! Kojeg na kraju, naravno kao podizvođač, Viam, harno zabetonira.

A Raguž… visok, zgodan, samodopadan i brzo snalazeći. Priča se po Gradu da je u svom kratkom mandatu zamjenika gradonačelnika kupio prekrasan stan od stotinu i kusur kvadrata u Dvorima, lapadskim. Dobar start za novopečenog političara. Sa strankom, haesesom ili bez, može čak i kao nezavisni. Njemu je svejedno. Važno je da se drži Matića i Vlahušića.

Adio Vam

p.s.
Nego, nešto se čudno događa u Gradskoj upravi. Povjerenik Pavlović svima govori da u gradskoj blagajni nema solada. Skratio je izdvajanja sportu za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Ne prolaze bolje ni kulturnjaci, komunalci. A Vlahušić svako malo tvrdi da je Grad ‘pun ko brod’. I tko tu s kime manipulira? Tko ne govori istinu? Tko je najslabija karika?

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović