Aktualno

KNJIGA ERMINE DURAJ ‘Mediji i odnosi s javnošću ne mogu jedno bez drugog’

KNJIGA ERMINE DURAJ 'Mediji i odnosi s javnošću ne mogu jedno bez drugog'

U Festivalskoj palači večeras se održalo predstavljanje knjige Ermine Duraj ‘Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj’.

Knjiga je prvi priručnik na ovu temu u Hrvatskoj, a rezultat je višegodišnjeg rada i stečenog iskustva u javnom sektoru koji obuhvaća i teoriju i praksu odnosa s javnošću u općinama, gradovima i županijama.

Autorica Ermina Duraj od 2007. godine glasnogovornica je, a zadnjih pet godina i voditeljica Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije te Kabineta župana. Ovom je knjigom htjela, kako kaže, ‘podijeliti svoje iskustvo rada u odnosima s javnošću, pogotovo s medijima’. Istaknula je kako su u regionalnoj i lokalnoj samoupravi ‘mediji najvažniji kanal komuniciranja’.

– Ne samo kako je važno, nego je prijeko potrebno znati najbolji način komunciranja s medijima. Mediji i odnosi s javnošću ne mogu jedno bez drugog. Najuspješniji su kad jedno drugog dobro poznaju, kada se se međusobno poštuju i onda je rezultat dobar. Mediji dobiju vrijednu i pravu informaciju, a lokalna i regionalna samouprava bude plasirana s pravom viješću kroz medije prema javnosti i u pravo vrijeme – rekla je autorica i naglasila kako se sigurno u odnosima s javnošću ‘lakše snaći osobi koja ima novinarskog iskustva’.

– Naprosto zbog toga što poznaju medije i sva pravila medija, poznaju rokove. Ta osoba razmišlja glavom novinara i naravno da mu je lakše. Što ne znači kako osobe iz neke druge struke, koje imaju dobre komunikacijske sposobnosti ne mogu dobri glasnogovornici te dobri PR-ovci – naglasila je Duraj, ali i otkrila što znači imati dobre komunikacijske sposobnosti.

– To bi značilo na jasan i dobro razumljiv način svima znati prenijeti poruku, ali isto tako ne morate biti najbolji govornik… Morate znati što dobar govornik treba znati i kako se treba ponašati. I naravno, o tome savjetovati osobe – zbog kojih postojite. Dakle, potrebno je znati što je najbitnije u dobrom nastupu – rekla je i dodala kako u odnosima s javnošću ‘jezik ima najveću ulogu’.

Također je spomenula kako se mnogi pitaju koja je razlika između nastupa u lokalnim i nacionalnim medijima.

– Ponekad se mi u lokalnoj i regionalnoj samoupravi ‘ljutimo’ jer smo manje zastupljeni u nacionalnim medijima. Moja je poruka, što se lokalnih medija tiče, da se ne moraju natjecati s nacionalnim medijima, nego se moraju baviti lokalnim temama, na lokalni način, lokalnim jezikom… I na taj način se približiti ljudima – zaključila je.

U sedam poglavlja obrađuju se teme poput strateškog komuniciranja s medijima, razumijevanja medija, položaja službenika za odnose s javnošću, i slično. Priručnik je nastao iz potrebe da se službenicima za odnose s javnošću u javnome sektoru daju smjernice za dobar rad i komunikaciju projekata od interesa za jedinice lokalne i područne samouprave čija je svrha biti servisom građana.

Knjiga je objavljena u nakladi Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

BIOGRAFIJA AUTORICE:
Ermina Duraj završila je Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci. Prvo joj je radno mjesto bilo na Hrvatskoj radioteleviziji u HRT centru Rijeka. Godine 2000. prešla je na Kanal Ri, regionalnu televiziju sa sjedištem u Rijeci, gdje je radila kao novinarka i urednica. Nakon 12 godina novinarskih voda, 2007. godine prelazi u Primorsko-goransku županiju na mjesto glasnogovornice. Posljednjih pet godina voditeljica je prvo Pododsjeka, a potom i Službe za odnose s javnošću i protokol te Kabineta župana. U međuvremenu je završila i poslijedipomski specijalistički studij Odnosi s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Završni rad ‘Odnosi s medijima lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj’ obranila je pred komisijom u sastavu izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, doc. dr. sc. Ivan Tanta i doc. dr. sc. Igor Kanižaj. Autorica je komunikacijske kampanje Festivala nezavisnih kazališta u Opatiji koja je dobila Grand PRix nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću u 2014. godini. Bila je članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću, a od ove je godine članica Nadzornog odbora.

mp

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist