Grad

KLGB Srđ je Grad o tematskoj sjednici: Ovo je politička i etička prekretnica

Srđ je grad

KLGB Srđ je Grad uputila je priopćenje na proteklu tematsku sjednicu o odnosu Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Tematska sjednica na temu odnosa Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine, čiji su predlagatelji bili članovi KLGB Srđ je Grad, velika je prekretnica u političkom, ali i u etičkom smislu.

Kako ova lista potiče upravo razdvajanje ovih dviju sfera tražeći potom u etičkom prostor za politički dijalog, valja reći da smo prilično zadovoljni što je konačno, barem u slučaju odnosa Grada i DPDS-a, stvar vraćena na „pravo mjesto“, a to je vijećnica Grada Dubrovnika, ali i u „prave ruke“, a to su sami vijećnici. Upravo zato još jednom zahvaljujemo vijećnicima koji su svojim potpisima omogućili da se održi ova tematska sjednica.

Premda se može reći da postoji određena „naivnost“ u našoj vjeri u etički odnos koji je utemeljen u DIJALOGU poradi zajedničkog dobra, i pristankom svih strana dijaloga, valja primijetiti kako je tek uređena vijećnica osnova odgovorne politike i odgovornih političara.

Zaborav ovih temeljnih vrednota, prema našem je mišljenju, dovelo do potpune samovlade osoba koje obnašaju najvažnije gradske političke funkcije. Jednako tako, pristanak na rezultate i metode ovakve političke djelatnosti zagadio je i vijećnicu i, nažalost, veliki broj gradskih vijećnika. Sve je u konačnici dovelo do toga da čekamo odluku Ustavnog suda RH o kojoj ovisi vraćanje ovlasti o odlučivanju o dubrovačkim zidinama i našoj baštini upravo Gradskome vijeću.

U političkom smislu naša je lista također izuzetno zadovoljna jer je upravo na naš poticaj i pokrenuta ova tematska sjednica koja je zasigurno pokazala pravo lice tzv. Dubrovačkog dogovora, dogovora koji je, da ne zaboravimo, zanemario referendumsku činjenicu da je više od 10000 građana Dubrovnika bilo PROTIV apartmanizacije Srđa.

Ova činjenica ne smije biti zaboravljena i postati prošlost jer je ona dokaz koliko je težak i dugačak put do zdravog društva i zdrave zajednice.

Iako naš prijedlog modela odnosa Grada i DPDS-a nije u potpunosti prihvaćen, i dalje zastupamo mišljenje kako je on pravičan, a zbog sustava kontrole kojeg predviđa, predstavlja pozitivan izazov za obje strane.

Međutim, zadovoljni smo činjenicom da je naš zahtjev za osnivanjem posebnog Povjerenstva koje će pregovarati s članovima DPDS-a usvojen jer on otvara novo poglavlje uljuđenih odnosa s udrugom koja već dugo skrbi o našoj zajedničkoj baštini.
Sigurni smo da će Društvo, ma kakva bila odluka Ustavnog suda, pristati i na neke nove modele odnosa ukoliko dijalog bude uljudan i u pravoj vjeri.

KLGB Srđ je Grad’

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist