Natrag
21.2.2019 15:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Klapa Amfora otvorila 47. festival u Omišu

10.7.2013 @ 10:46 Mia Njavro Kultura
5;5

Podijelite:

U programu ovogodišnjeg svečanog otvorenja 47. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu nastupila je i dubrovačka klapa Amfora.

Službenim pozivom direkcije Festivala, klapa je sudjelovala na revijalnoj večeri najboljih klapskih ostvarenja posvećenoj velikanu klapske pjesme, maestru Ljubi Stipišiću- Delmati.

Glazbena slikovnica predstavljena je Delmatinim skladbama „Ja uranin rano“ i pjesmom „Vapaj“.

Za pjesmu „Vapaj“ stihove je napisala Anđelka Vlahović iz Komina, a glazbu maestro Ljubo Stipišić-Delmata, te je prvi put je izvedena upravo na ovogodišnjem Omiškom festivalu u izvedbi dubrovačke ženske klape Amfora.

Omiški festival simbol je klapske pjesme, teži i njeguje izvorno klapsko pjevanje bez pratnje instrumenata i to na najljepšim omiškim pozornicama.

Tema ovogodišnjeg festivala je upravo život i djelo simbola klapske pjesme, Ljube Stipišića Delmate.

Zaljubljenost članica ove dubrovačke klape u dalmatinsku pjesmu, te brojni nastupi u zemlji i inozemstvu, poglavito onaj zadnji, u Salzburgu gdje je Amfora sudjelovala u svečanom programu obilježavanja ulaska Hrvatske u EU, koji se održavao pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, pridonosi njihovom rastu i kvaliteti.

Također , dubrovačka ženska klapa Amfora će sudjelovati i u polufinalnoj večeri 47. Festivala klapske pjesme u Omišu. Posve sigurno će svojim nastupom dostojno predstaviti klapsku pjesmu kao iznimnu baštinu svijeta, jednako tako svoju Županiju i Grad, jedinstven i prepoznatljiv u svijetu.

Maestro Fiamengo je jednom prigodom rekao: 'Klapa je krug , a središte mu je u Omišu'. U toj vjeri , zasigurno će i dubrovačka klapa Amfora, koja već u svom imenu nosi povijesno i baštinsko značenje, pridonijeti da ovogodišnji omiški festival bude zapamćen i po nastupu Dubrovkinja, članica ženske klape Amfora.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana