DuList IN

Klapa Amfora i Tara Horvat oduševile u Salzburgu

Klapa Amfora i Tara Horvat oduševile u Salzburgu

„Ulaskom Hrvatske 1. srpnja u veliku zajednicu Europske unije hrvatski san postaje stvarnost“

, rekla je ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber na svečanom skupu dobrodošlice salzburških Hrvata održanom na Residenzplatzu u Salzburgu u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Hrvatski san“, na čelu s Verom Papić, povodom ulaska Hrvatske u EU.

Pokrovitelj mu je bilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, a organizator gostovanja Dubrovčanki u Mozartovom rodnom gradu bila je Hrvatska matica iseljenika (HMI) Dubrovnik. Suorganizatori su bili salzburški Heimatwerk i Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika.

U bogatom 6-satnom glazbenom kolažu najraznovrsnijih muzičkih stilova, Hrvate i njihove austrijske prijatelje te veliki broj stranih turista, oduševila je ženska Klapa „Amfora“ iz Dubrovnika, dvije sjajne mlade hrvatske glazbenice, pijanistica i najpopularnija hrvatska izvandomovinska glazbenica 2012. prema odluci žirija „Večernjakove domovnice“ Željka Caparin i dubrovačka violinistica Tara Horvat, kao i Dječji zbor OŠ Silvije Strahimir Kranjčević iz Zagreba koji je zahvaljujući financijskoj potpori Udruge roditelja „Ziherica“ i roditelja mladih izvođača, a ne nadležnih hrvatskih institucija kao što bi to bilo za očekivati, uspio doći u Salzburg promovirati Hrvatsku.

Buran aplauz publike dobio je i austrijski ansambl „Flutisimo“, gitaristički duo Sara Gröschl i Birgit Islek, Ženski crkveni zbor St. Elisabeth, međunarodni ansambl Sorinata i Gemischte Jaus'n iz Salzburga pod vodstvom profesorice glasovira iz Zagreba Ksenije Čengić.
Posebna atrakcija svečanosti bili su sjajni ženski vokali Klape „Amfora“, koji su Austrijancima upečatljivo pokazali zašto je upravo hrvatsko klapsko pjevanje uvršteno na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine.

Svečanosti su bili nazočni brojni salzburški gradski i pokrajinski dužnosnici, među njima i pokrajinski poglavar Salzburga Wilfried Haslauer, Andrea Blöchl Köstner iz Odjela za posebne kulturne projekte Pokrajinske vlade Salzburga te predsjednik salzburške i dopredsjednik austrijske Radničke komore Siegfried Pichler, kao i članica Predsjedništva RK Salzburg Đuja Bećirević.

„Austrijanci, s kojima Hrvate vežu višestoljetne neraskidive povijesne veze posebno se vesele ulasku Hrvatske u EU i žele joj srdačnu dobrodošlicu“, rekao je prvi čovjek pokrajine Salzburg Haslauer, istaknuvši odličan kontakt Salzburžana s hrvatskom zajednicom u tom gradu i pokrajini.

„Sve pohvale udruzi Hrvatski san i njenoj predsjednici Veri Papić koja je doprinijela unapređenju austrijsko-hrvatskih kulturnih odnosa s Hrvatima koji žive u Salzburgu i važan su dio njegovog stanovništva“, rekla je Blöchl Köstner.

„ Od 13 tisuća Hrvata koliko ih živi u Salzburgu njih pet tisuća ima austrijsko državljanstvo“, napomenuo je predsjednik salzburške RK Pichler zaželjevši dobrodošlicu Hrvatskoj u EU koja je, kako je rekao, „veliki mirovni projekt u kojem sve njene članice zajedno srastaju“.
Voditeljica HMI Dubrovnik Maja Mozara rekla nam je kako je bilo lijepo biti sudionicom salzburške svečanosti u čijem je središtu bila Hrvatska i njeni umjetnici te doživjeti buran aplauz i poklike „bravo“ veličanstvenoj promociji ženske klape „Amfora“ koja je kao i mlada dubrovačka violinistica Tara Horvat sjajno kulturno i turistički promovirala Dubrovnik.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist