Aktualno

Klaić: Žele nam slomit Libertas!

Klaić: Žele nam slomit Libertas!

Na današnjoj konferenciji za novinare SSKH sindikalne podružnice Libertas Dubrovnik čulo se dosta zanimljivih stvari o situaciji u dubrovačkom prijevozniku.

Nakon jučerašnjeg ročišta, direktor Đuro Deranja izjavio je kako se nastavlja kolektivno pregovaranje, na što je županijski povjerenik Baldo Kovačević rekao:

– Pregovore je jednostrano prekinuo direktor Deranja, a samo kolektivno pregovaranje traje dok se dvije strane ne dogovore. Otkazavši kolektivno pregovaranje, on je otkazao Protokol o načinu vođenja pregovora te je time otkazao i  Kolektivni ugovor. Naša županijska pravna služba i središnjica konstatirali su da se ne može dva puta raskinut Kolektivni ugovor i on je automatizmom 9. veljače prestao važiti kad su prekinuti pregovori.

– Kolektivni ugovor raskinut je 30. lipnja 2011., a nakon točno dva mjeseca donesen je protokol, prema kojemu su sve odredbe Kolektivnog ugovora važeće do sklapanja novog. Međutim, 9. veljače otkazan je i taj protokol, što znači i prekid pregovora –  istaknula je pravnica Dolores Lujić.

-Na procesu mirenja dogovorili smo 90 i nešto posto stvari. No nakon pauze, jer se direktor morao sastati sa gradonačelnikom kao vlasnikom, kao da je mina pala. Rekao je da sindikat nema ništa s pravima i plaćama radnika već da to vodi Uprava. On je rekao da gradonačelnik smatra da ssu posao Uprave sva radnička  prava, plaće i koeficijenti. jTražili smo da to bude privitak Kolektivnog ugovora, no oni to nisu dozvolili. Pa ne možemo sebi potpisat smrtnu presudu – naglasio je Klaić.

-Naš prijedlog je bio da se akt o sistematizaciji radnih mjesta koji bi sadržavao opis i popis poslova stavi u Pravilnik a ne u Kolektivni ugovor. Međutim koeficijenti složenosti radnih mjesta moraju biti sastavni dio Kolektivnog ugovora kao što su do i sada bili. Sindikat mora imat uvid u plaću. To je bio naš prijedlog i bili smo se načelno dogovorili oko toga na procesu mirenja. I on je sve obustavio,  te  je istaknuo kako je stav vlasnika da ništa od navedenog ne smije ući u Kolektivni ugovir, te da će poslodavac to rješavat pravilnikom – dodala je Dolores Lujić.  Na konferenciji se čulo i kako je prosječna bruto plaća zaposlenika u Libertasu za 4 do 5 posto niža u odnosu na najniže plaće u Gradu Dubrovniku.

– Tražimo prijedlog najniže plaće, da točno znamo izračunati plaće ljudima. To nam u 5 mjeseci nisu dostavili, jednostavno ne znamo kolika je osnovica, koeficijenti – napomenula je Lujić.

-Čak smo pristali na 10 posto niže plaće u Kolektivnom ugovoru ako firma bude u problemima – istaknuo je Klaić dodavši kako su već jučer nakon ročišta bili na sastanku s direktorom.  

-Mi smo uvijek za dogovor i kompromis-naglasio je Klaić poručivši građanima za razumijevanje. Dodao je kako u aktivnostima Sindikata nema politike kako ih se već neko vrijeme optužuje: 

Ne trebaju nasjedat na priče smo politički potaknuti na ovakve poteze, to je apsurd. Ovdje nema niti je bilo politike. Nama žele slomit poduzeće, žele nam slomit Libertas! Da nismo započeli s ovim prije dvije godine, bili bi gori nego GP-a! A oni ga i dalje gledaju sustavno rušit. Mi se borimo za svoja radna mjesta – poručio je Klaić.

-Rekao sam direktoru, da će ga više ljudi cijeniti ako otvoreno kaže da je netko poviše njega i da je nemoćan. Očito je naš direktor nečija marioneta – zaključio je Ivo Klaić. 

Sve navedene aktivnosti očito vode ka privatizaciji Libertasa, zaključila je pravnica Dolores Lujić:
– Ne vidim  razloga zbog čega je u Gradu u interesu da radnici štrajkaju, zbog čega ono što oduvijek imaju u Kolektivnom ugovoru sada više ne smije biti, i da od sada plaće budu predmet upravljanja Uprave. A nikad nisu bile – poručila je Lujić.

Na konferenciji je izneseno kako je Uprava šaltere Libertasa namjeravala dati Tisku dok se s MAN-om pregovaralo o preuzimanju Libertasove radionice. Nakon što su ti pregovori propali, započeti su pregovori  s Presečki grupom, što će, ako se oni realiziraju, dovesti do postupne privatizacije Libertasa, mišljenja su sindikalisti. Član sindikalne skupštine Pero Kušelj istaknuo je kako je Općina Konavle prije nekoliko dana dobila nove izračune za subvencioniranje njenih linija, te kako će se ponovno aktualizirati pitanje održavanja konavoskih linija.

Remizu je jučer posjetila i inspekcija rada, koja je stigla na poziv Sindikata, nakon što je direktor Đuro Deranja popisivao radnike koji nisu bili za štrajk.  Direktor Deranja, istaknuto je, nije želio davati izjave, već će izjavu dati do utorka, do kada se mora očitovati prema zakonu, i to uz pomoć svog odvjetničkog tima. 
 

 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist