Zanimljivosti

Kinookus poziva u Rijeku dubrovačku!

Kinookus poziva u Rijeku dubrovačku!

Iduće događanje projekta „Krajolik kao baština“ u organizaciji udruge Kinookus bit će u nedjelju, 22. prosinca 2013. godine kada će biti organiziran obilazak gornjeg dijela Rijeke dubrovačke.

Ako je igdje naslov koji u sebi nosi i krajolik i baštinu savršeno oživotvoren, onda je to upravo u Rijeci dubrovačkoj. Priroda koja u sebi spaja pitomi Mediteran oplemenjen kratkom, ali moćnom rijekom s klisurama brda iz zaleđa i čovjekov stalni napor da se toj prirodi prilagodi kroz stoljeća je doveo do najelegantnijega spoja.

Uz to, u tom je krajoliku stalno bio prisutan i drugačiji („grubi“) element: industrijska proizvodnja na izvoru Rijeke zabilježena još od renesansnoga doba. U dvadesetome je stoljeću taj zanimljiv i uravnotežen spoj bio izložen različitim izazovima i poteškoćama. Je li naše vrijeme sposobno prepoznati kako je upravo ovaj krajolik utjecao na ladanjsku arhitekturu u njemu i možemo li se danas nositi s njegovim vrijednostima?

Hodačka tura uz stručno vodstvo koja će obuhvatiti ljetnikovce Sorkočević i Kisić, crkvu Sv. Duha, obalu Komolca i industrijsko postrojenje na izvoru Rijeke započinje u 11 ura na benzinskoj crpki u Komolcu i predviđeno je da bude gotova do 13 ura (u slučaju lošega vremena odgađa se za idući vikend). Svi su dobro došli!

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist