Grad

Kineski zid postaje jednosmjeran, radi se na obilaznici Montovjerna

Kineski zid postaje jednosmjeran, radi se na obilaznici Montovjerna

Ulica kneza Branimira, popularni ‘Kineski zid’ na Montovjerni odavno je postao premal za sva vozila njegovih stanovnika.
U ovoj dvosmjernoj ulici gotovo je nemoguće mimoići se s dva automobila, a za okrenuti se na samom kraju ulice gdje se nalazi jedino proširenje potrebne su posebne vještine. Stanovnici se već godinama nadaju nekom adekvatnom rješenju kako bi se mogli, ne samo normalno parkirati, već i kretati ulicom bez da im nepropisno parkirani automobili zagrađuju prolaz nogostupom koji nije previđen za poluparkirna rješenja, već za pješake. U tom se kontekstu već dugi niz godina govori o izgradnji obilaznice Montovjerna koja bi u ovom dijelu grada riješila problem neprotočnosti ceste kao i parkinga. Ipak, do njezine realizacije još uvijek nije došlo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa pri samom kraju ulice gdje je obilaznica i predviđena. Upravo na ovome projektu počela je raditi i ova gradska uprava. Naime, na posljednjoj, 20. sjednici Gradskog vijeća zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić najavila je projekt spojne ceste s Kineskog zida, kojom bi se promet učinio jednosmjernim i tako riješio problem gužve te dobila dodatna parkirališna mjesta.

Izrađuje se idejni projekt
-Grad Dubrovnik je pokrenuo izradu projektne dokumentacije spojne ceste na Montovjerni, od Kineskog zida, kako bi se prometnica u tom gradskom naselju rasteretila. Na taj način dobio bi se kružni protok oko zgrada i dodatna parking mjesta, iako ona nisu glavni motiv realizacije projekta, već je naglasak na rasterećenju prometnice kako bi građani imali lakši i jednostavniji pristup svojim objektima – odgovorili su DuListu iz Grada Dubrovnika. Istaknuli su da se trenutno izrađuje idejni projekt po kojem će se ishoditi lokacijska dozvola, poslije čega ide izvlaštenje dijela čestica, jer većina tih čestica nije u vlasništvu Grada Dubrovnika nego privatnih osoba te bi se nakon toga išlo u izradu glavnog projekta. Postupak će trajati sigurno barem godinu dana, ali to je nužan korak u početku rješavanja prometnog problema tog dijela grada, naglasili su iz Grada.
-Trasa je ucrtana u GUP Grada Dubrovnika te se projektna dokumentacija izrađuje na temelju ucrtane prometnice u GUP-u Grada. Već je i ranije bilo intencija za rješavanje ovog dijela, ali se nikada s dokumentacijom nije došlo dalje od ideje. Ovo je prvi put da se kreće u ishođenje svih potrebnih dozvola i suglasnosti koje su temelj za realizaciju tog projekta. Osim prometnice, unutar projekta riješit će se rasvjeta i, što je vrlo važno, oborinska odvodnja. Naime, novi dio prometnice nalazio bi se na povišenom dijelu u odnosu na zgrade što znači da bi, nakon asfaltiranja, problem slijevanja oborinske odvodnje s Montovjerne postao problem Kineskog zida. U svakom slučaju projektom će se riješiti i oborinska odvodnja tako da stanovnici okolnih zgrada nemaju problem za vrijeme kiša – naglasili su iz gradske uprave.

Obilaznicu tražili stanovnici
Iz Grada dodaju kako se u početak realizacije ove ideje kreće i na inicijativu stanovnika ‘Kineskog zida’.
-Iako smo svjesni da je projekt i tehnički i financijski vrlo zahtjevan želimo krenuti s njegovom realizacijom, svjesni, isto tako, velikih problema s kojima se susreću stanovnici ovog dijela grada – zaključili su iz Grada. Podsjetimo, ova obilaznica bila je uvrštena u proračun Grada Dubrovnika za 2015. godinu još za mandata Andra Vlahušića u iznosu od 200 tisuća kuna te je bila naznačena kao kapitalni projekt. Nosio ju je i proračun za 2016. kao i onaj za 2017., ali sa smanjenim iznosom od 100 tisuća kuna. Prilikom predstavljanja proračuna za 2017. bivši je gradonačelnik naglasio kako će Ulica Kneza Branimira postati jednosmjerna te da će obilaznica biti iznad kuća. Početak radova bio je predviđen za 2017. Ipak, od ideje se nije odmaknulo daleko. Projekt je potom preuzela i nova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem te se očekuje konačna realizacija ovog dugoočekivanog projekta. Poznato je također i da ‘Kineski zid’ ‘vapi’ za novim slojem asfalta čime bi se ova ulica napokon učinila adekvatnom za prometovanje. U 2018. uvrštena je među ulice koje će se na novo asfaltirati, međutim, do toga ipak nije još uvijek došlo. Prioritetna će, po svemu sudeći, biti u ovoj 2019. godini. A, stanovnici ‘Kineskog zida’ do tada čekaju u nadi da će se ovog puta dano obećanje ispuniti i njihova ulica napokon upristojiti i učiniti pogodnom za prometovanje automobila, ali i pješaka.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist