Natrag
19.4.2019 20:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kilogram otpada dnevno po stanovniku RH

1.2.2012 @ 13:12 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

Svaki stanovnik Republike Hrvatske u 2010. godini proizveo je nešto više od kilograma otpada dnevno,

stoji u Izvješću o komunalnom otpadu koje je izradila Agencija za zaštitu okoliša. Tako je u 2010. godini količina ukupno proizvedenog komunalnog otpada iznosila gotovo 1,63 milijuna tona, odnosno 367 kilograma po stanovniku, što je još uvijek znatno niže od prosjeka zemalja Europske unije (oko 500 kg/stanovniku). Komunalni se otpad odlagao na 148 odlagališta, a djelatnost skupljanja obavljalo je 213 tvrtki.

Količina nastalog komunalnog otpada ovisi o stupnju urbanizacije, životnom standardu građana te o dobrim i lošim navikama potrošača. U RH je odvojeno sakupljanje u porastu, osobito nakon uvođenja sustava za gospodarenje posebnim kategorijama otpada (ambalažni otpad, električni i elektronički…). Međutim, tek se nešto više od trećine ukupne količine odvojeno skupljenih vrsta predaje direktno na uporabu, dok se preostali dio upućuje na odlagališta gdje se još eventualno manje količine odvoje za potrebe obrade.

Količina biorazgradivih vrsta (zeleni otpad, otpad iz kuhinja, papir i karton i sl.) u ukupnom komunalnom otpadu iznosila je 1 012 651 tona (62%). S obzirom da u RH najveće količine biorazgradivog komunalnog otpada završe na odlagalištu (96% od ukupno proizvedenog biorazgradivog komunalnog otpada u 2010.) bit će pravi izazov dostići cilj postavljen Europskom direktivom o odlaganju, prema kojemu se do 2014. udio biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta treba smanjiti na 75% masenog udjela biorazgradivog komunalnog otpada proizvedenog 1997. godine, a koji iznosi 567 131 tona, navodi se u Izvješću o komunalnom otpadu za 2010. godinu.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana