DuList INSlušni aparat

Kī tōnu taku waka topaki i te tuna

Kī tōnu taku waka topaki i te tuna

Kī tōnu taku waka topaki i te tuna

Sredinom devedesetih Sepultura je za sobom imala niz uspješnih platinastih albuma koji su ih pozicionirali kao jedan od vodećih svjetskih metal bandova. Svoju tadašnju popularnost koriste kako bi svijetu približili probleme ugroženog i obespravljenog domorodačkog stanovništva duboko u prašumama brazilske Amazone, koje im daje inspiraciju za odličan društveno-odgovoran album ‘Roots’. Neobična mješavina novo-pronađenog groove stila pod utjecajem Korna i Deftonesa i tradicionalne brazilske glazbe oduševila je i publiku i kritiku i zauvijek ostaje jedan od najboljih metal albuma, nezaobilaznih u glazbenoj edukaciji svakog pravog ljubitelja žanra.

Otprilike u isto vrijeme iz Australije dopiru glasovi o jednoj novoj rock senzaciji. Freško iz osmoškolskih klupa na scenu je stupio Silverchair, u čijem su se zvuku mogli čuti utjecaji Seattle scene početka devedesetih, uz pažljivo doziranje Nirvane, Pearl Jama, Soundgardena i Alice in Chains. Albumi ‘Frogstomp’, ‘Freakshow’ i ‘Neon Ballroom’ su dominirali top listama, a mladićima pružili priliku da nastupaju na svjetskim pozornicama s legendama kao što su The Offspring, Ramones i Red Hot Chili Peppers. No, kao i mnoge druge tinejdžerske zvijezde nisu mogli izdržati teret svoje slave, i polako iščezavaju iz prvog plana.

Novozelandski tinejdžeri ‘Alien Weaponry’ svijetu približavaju svoju Maori kulturu, jezik i povijest kroz thrash metal glazbu i stihove

No, pravi razlog mojeg prisjećanja tih primjera je ovogodišnji izlazak na scenu novih mladih nada metala. Novozelandski tinejdžeri ‘Alien Weaponry’, dva brata de Jong – Lewis na vokalima i gitari i Henry na bubnjevima sa svojim prijateljem basistom Ethanom Trembathom svijetu približavaju svoju Maori kulturu, jezik i povijest kroz thrash metal glazbu i stihove. Svijetu su se predstavili prošle godine kroz pjesme na materinjem Te Reo Maori jeziku u kojima opisuju svoju povijest i borbu sa britanskim doseljenicima. ‘Urutaa’ opisuje sukob dviju civilizacija na početku devetnaestog stoljeća, ‘Raupatu’ govori o otimanju domorodačke zemlje, a njihovim trećim i najpoznatijim singlom ‘Ru Ana Te Whenua’ se prisjećaju povijesne bitke Pukehinahina, posljednje Maori pobjede u borbi protiv britanske vojske, u kojoj je između 230 Maori ratnika koji su porazili dvije tisuće Britanaca sudjelovao i poginuo i njihov pra-pradjed. Početkom lipnja ove godine objavljuju i svoj debitantski album ‘Tü’, koji osim pjesama na svojem jeziku sadrži i nekoliko skladbi na engleskom. Iako tek šesnaestogodišnjaci, pokazuju izniman glazbeni talent, pa im se može donekle i oprostiti neujednačena kvaliteta albuma, najviše zbog pomalo naivnih stihova kad se pokušavaju osvrnuti na moderne trendove, kao na primjer u pjesmama ‘PC Bro’ i ‘Hypocrite’.

Kī tōnu taku waka topaki i te tuna

Ipak, ta kombinacija kvalitete, mladosti i povezanosti sa svojom tradicijom pokazuje da mladići imaju perspektivnu budućnost. Već proslavljeni kao nacionalno blago Novog Zelanda zbog revitaliziranja Te Reo Maori jezika koji se nalazi na UNESCO-vom popisu ugroženih svjetskih jezika, svoje live nastupe uskoro donose i na svoju prvu europsku turneju kao pratnja brazilskim thrashericama Nervosa, te na nizu festivala, iz kojih se popularnošću izdvajaju tolmiski Metal Days, Wacken i Bloodstock.

Definitivna preporuka ukoliko tražite nove bandove, malo drugačije od norme, koji imaju pred sobom svijetlu budućnost. Ja im sigurno želim dugačku i bogatu karijeru i puno sreće. Kia waimarie!

Foto: Alien Weaponry Facebook službena stranica

Pročitajte još

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist