Aktualno

Kesovija: Zaborav je ono najstrašnije u životu!

Kesovija: Zaborav je ono najstrašnije u životu!

Nastupi glazbenika 'preko istočne grane' postali su danas normalna stvar u Hrvatskoj. Rat je završio, gospodarske veze su obnovljene ili u svakodnevnoj obnovi, a sve više i više naših sugrađana hvali se 'strašnim čevapima u Trebinju'. Dok ćirilica u Vukovaru izaziva zgražanje dijela dubrovačke javnosti, drugi dio od te teme radi šprdnju i banalizira cijelu stvar.

U svakom slučaju, jasno je svima  da odlazak u neku od država bivše Juge više ne nosi sa sobom stigmu kakvu je imalo pa i do prije desetak godina. Mnogi glazbenici nastupali su u susjednim zemljama, toliko obožavana Severina u Srbiji je umjesto 'Dalmatinke' pjevala 'Srbijanka' i nije joj se obilo o glavu, zašto su onda tamošnji koncerti Tereze Kesovije toliki problem Dubrovčanima, Konavljanima, Župljanima i Primorcima? Jednostavno – jer je Tereza NAŠA.
 
Stradanja i koncerti
 
Da bi se odgovorilo na to pitanje valja se vratiti u prošlost. Točnije dva desetljeća u prošlost. Konavle su u ratu velikim dijelom razorene. Ljudi su ubijani, obitelji izbjegle iz svojih domova, kuće su zapaljene, popljačkane, sravnjenje sa zemljom. Jedna od njih bila je ona Tereze Kesovije. Glazbena diva bez premca kao i velika većina Konavljana vratila se doma da bi vidjela da doma – nema. Da skratimo priču proradile su emocije, i Tereza se zarekla kako nikada neće nastupati u Srbiji. Emocije su očigledno nastavile raditi godinama, jer se varijacija na temu te njezine izjave može naći na svakom koraku. 'Moja duša nije na prodaju' i 'Nek’ idu svi koji hoće, poštujem njihov stav, jer svatko radi prema svojim moralnim kriterijima. Ja koja sam zbog rata sve morala nadoknaditi, imam i te kako dobre razloge za odbijanje nastupa u Srbiji', govorila je tada. Razumljivo, žena je bila duboko povrijeđena. Prva među Konavokama bila je nepokolebljiva u svojoj odluci. Sve do 2010. godine.
Naime, krajem 2010. godine hrvatskim medijima je kao bomba odjeknula vijest kako će Tere pjevati u Novom Sadu i Beogradu dva, odnosno tri dana prije Božića.
– Svima sam sve oprostila, ali bol ne mogu zaboraviti. Duboka je rana, a vidljiv je i ožiljak, ali upornim nedolaskom samo bih još više raspirivala vatru koja svima može naštetiti. Bit će, kao što nas to povijest uči, još ratova i još mirenja. Postalo je glupo što već 22 godine nisam bila u Beogradu – govorila je tada Kesovija pokušavajući 'okrenuti pilu naopako' i pažnju daleko od najprizemnijeg mogućeg razloga održavanja koncerta. Honorar. I to je legitimno, jer kao i svaka druga osoba ima naravno pravo naplatiti svoj rad. Koncerti su bili rasprodani, a na njezinom repertoaru, među ostalim, našla se i pjesma 'Prijatelji stari gdje ste'.
Dubrovčani, Konavljani, Župljani i Primorci joj to nisu oprostili i na tadašnjoj jubilarnoj FESTI 2011., čiji je krunski događaj bila 50. obljetnica rada konavoske dive, Kesoviju je dočekala gotovo prazna sportska dvorana u Gospinom polju. Tere više NIJE njihova.
 
Plakala na Titovom grobu
 
Ne čude stoga ni reakcije na njezine posljednje izjave za srbijanske medije uoči još jednog beogradskog koncerta. Naime, Kesovija je za jedan tamošnji list istaknula kako je plakala na Titovu grobu.
-Bila sam na maršalovu grobu prije nego što sam došla kod vas i dobro sam se isplakala – rekla je Tereza Kesovija novinarima te nastavila kako je 'svaki njen dolazak u Srbiju vrlo emotivan i da jedva čeka održati koncert u Domu sindikata u Beogradu.'
Glazbenu divu je razočaralo pak stanje staklenog krova Titove grobnice jer je za nju on bio 'veliki državnik i političar', a sam posjet je izazvao sjećanja na razgovore s Titom i na to kako je pjevačica znala zapjevati samo za njega.
– Rasplakala sam se. Tito bi me uvijek prvo pitao: 'Šta ima novo u Parizu?', a potom bi razgovarali o svemu i svačemu. Volio je pričati anegdote, a ja sam mu uvijek pjevala 'O, nono – istaknula je Kesovija te za kraj poentirala odgovarajući na pitanje o svom rodnom gradu, Dubrovniku.
-Rijetko idem. Taj grad mi se nije odužio onako kako sam zaslužila – zaključila je Kesovija za srbijanski list.
Kesovija: 'Što me imate pitati?!'
 
Bez obzira na reakcije na njezine prve koncerte teško je bilo povjerovati u istinitost ovakvih navoda, stoga kako bi provjerili što je točno s time mislila kontaktirali smo samu pjevačicu. Na naše predstavljanje i izgovoreni dio rečenice 'Htjeli smo vas pitati…' dobili smo u prvom redu burnu reakciju i protupitanje 'Što me imate pitati!?!'

Daljnji tijek razgovora možete pročitati u tiskanom izdanju duLista koji je od ove srijede na kioscima!

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist