Kultura

KEREMPUH Nikša Butijer u novoj predstavi ‘Raspad sistema’

KEREMPUH Nikša Butijer u novoj predstavi 'Raspad sistema'
raspad sistema kerempuh 15012018 zagreb fotografija ivan posavec

U novoj predstavi Satiričkog kazališta Kerempuh Raspad sistema (The play that goes wrong) H. Shieldsa, J. Sayera i H. Levisa, u režiji Borka Perića i dramaturgiji Dore Delbianco igrat će i naš Nikša Butijer. 

Uz njega, u predstavi koja će se premijerno izvesti 27. siječnja 2019., igrat će i Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Hrvoje Kečkeš, Matija Šakoronja, Luka Petrušić i Josip Brakus.

Komedija koju su napisali glumci i dramatičari londonskog Mischief Theatra, svoju praizvedbu na West Endu doživjela je 2014. godine, a od onda kontinuirano igra još i danas. U travnju 2017. postavlja se na Broadwayu i tamo do kolovoza 2018. doživljava 585 izvedbi. Tekst je igran u više od 20 zemalja. Osvojio je i brojne nagrade, među ostalima nagradu Olivier za najbolju komediju 2015., ističu iz Satiričkog kazališta Kerempuh.

U formi teatra u teatru, u jednoj večeri, kroz aristotelovsko jedinstvo u voajerskoj poziciji pratimo propast jedne predstave i komičnu dekonstrukciju kazališnog čina. Priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igraju ozbiljan krimić (svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj Mišolovki koja je najduže igrana drama svih vremena u povijesti kazališta), ali se unutar igre počinje doslovno događati raspad sistema. Kao u slavnom Murphyjevom zakonu, sve ono što može poći po zlu, definitivno polazi. Glumci nastoje održati iluziju i nastaviti s predstavom, ali ponor u opću katastrofu jednostavno je neizbježan. Koliko je raskošan u dijalogu, ovaj tekst sadrži bogatstvo neverbalne komike te brojne mogućnosti za glumačke bravure, elemente stand-upa, ironije i autoironije te posvete Buster Keatonu i njegovoj slapstick komediji. Kao takav predstavlja izvrstan poligon za sav humorni i kreativni potencijal sjajnog Kerempuhovog ansambla.

Glazbu potpisuje Robert Homen, kostimografiju Vedrana Rapić, scenografiju Branko Lepen, koreografiju Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, a asistent redatelja Aleksandar Švabić.

Foto: Satiričko kazalište Kerempuh /Autor: Ivan Posavec

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist