Zanimljivosti

Kera prodaje kuću u Gradu

Kera prodaje kuću u Gradu

Srđan Kera prodaje svoju kuću u Karmenu, u povijesnoj jezgri za 500 tisuća eura. Upravo njegova ponuda po pravu prvokupa naći će se ovog petka pred vijećnicima Županijske skupštine.

Razlog zbog kojeg se odlučio na prodaju, nakon što već godinama upozorava na iseljavanje i loše životne u povijesnoj jezgri Dubrovnika, svima su poznati, govori Kera.

– Razlog je vrlo jednostavan i nadam se da sam jedan od prvih i da neću biti usamljen. Lijepo su nam namjestili život u Gradu, i mislim da se više uopće ne isplati živjeti tu. Četiri godine vlasti je prošlo, a za građane Grada učinili su nulu. Vidim da sve trče ljudi koji žele živjeti u Gradu, sve trčeći dolaze. Već godinama govorim da jednostavno treba napustiti Grad jer da je ovdje postalo nemoguće živjeti. To nije ništa novo, sve je to stara priča, sve što se govori i upozorava već godinama – tvrdi Kera.
Na naše pitanje gdje će se preseliti, dodaje sa smiješkom „u Rio de Janeiro“.
 
GRAD TREBA NAPUSTITI
 
– A gdje ću poći? Poći ću negdje. Činjenica je da je situacija u Gradu takva da je jednostavno došlo vrijeme da se Grad napusti budući da ga oni koji bi ga trebali držati u životu to ne čine. Čine sve da pacijent umre – naglašava i dodaje kako bi volio da Grad Dubrovnik ili Županija Dubrovačko-neretvanska otkupe njegovu kuću.
– To bi značilo da se nešto mijenja. Zakon je ostavio pravo prvokupa, no pitanje je jesu li spremni na to. Još jednom dodajem, godinama upozoravam da je u Gradu nemoguće živjeti ako nisi u igri – odnosno ako ne živiš od afitavanja ili ugostiteljstva. A ja nisam u nikakvom biznisu. Evo upravo sada idem nešto kupiti van povijesne jezgre jer u Gradu nemam što kupiti. Primjerice Ariel u Konzumu košta 58 kuna, a u Velproa 32 kuna. Pa vi izračunajte razliku – zaključuje Srđan Kera.

Krajnje je vrijeme da se učini nešto po pitanju odumiranja povijesne jezgre Dubrovnika. Besplatno kino, kazalište, karte za Lokrum, nisu mjere za sprječavanje depopulacije, jer za zaustaviti jedan takav proces potrebno je donijeti cjelokupnu strategiju. Puno je toga što bi se moglo i trebalo napraviti samo očito nikome to nije u interesu. Prvo je uvođenje reda među stolove i stolice, reklame, štafelaje, klima uređaje, donošenje plana namjene javnih površina. Svjesni su to stanovnici povijesne jezgre, kojima se iz godine u godine u vrijeme predizborne kampanje obećava poboljšanje uvjeta života i naravno uvođenje prijeko potrebnog reda. A kad naši dragi političari sjednu na vlast, shvate da je Grad zapravo „zlatna koka“, i tada pričaju neku sasvim drugu priču. 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist