Hrvatska

KAŽE SVJETSKA BANKA U 2018. očekuje se rast hrvatskog gospodarstva za 2,6 posto

KAŽE SVJETSKA BANKA U 2018. očekuje se rast hrvatskog gospodarstva za 2,6 posto

Svjetska banka u najnovijim Globalnim gospodarskim izgledima očekuje rast hrvatskoga gospodarstva u 2018. godini za 2,6 posto,potvrdivši svoje ažurirane procjene iz listopada prošle godine. Prognoza je nešto niža od prognoza ostalih institucija.

To je usporavanje u odnosu na 2017., za koju u Svjetskoj banci procjenjuju da će završiti sa stopom rasta BDP-a od 3 posto. U 2019. Svjetska banka očekuje blago ponovno ubrzanje hrvatskoga gospodarskog rasta na 2,8 posto, kako prenosi HRT. Prognoza Svjetske banke za naše je gospodarstvo za ovu godinu nešto niža od prognoze ostalih institucija. Tako je Europska komisija u nedavnim prognozama objavila kako u 2018. očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,8 posto, Međunarodni monetarni fond (MMF) 2,7 posto. Hrvatska narodna banka (HNB) 2,9 posto, a Vlada državni proračun temelji na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto.

U najnovijim izgledima ‘Široko utemeljen uzlet, no koliko dugo?’, Svjetska banka očekuje ove godine globalni gospodarski rast od 3,1 posto, što je blago ubrzanje u odnosu na 2017. godinu, za koju procjenjuje da je završila sa stopom rasta od 3 posto. Time je svoju prijašnju procjenu rasta globalnoga gospodarstva za 2018. povećala za 0,2 postotna boda. U 2019. godini očekuje globalnu stopu rasta od 3 posto.

U Svjetskoj banci ističu da je 2018. godina na putu da bude prva godina od financijske krize u kojoj bi globalno gospodarstvo trebalo funkcionirati na ili blizu punog kapaciteta. Međutim, u izvješću se upozorava da će taj uzlet biti kratkoročan, pri čemu će poboljšanje životnog standarda i smanjivanje siromaštva dugoročno biti pod rizikom.

 

Više možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist