Kultura

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana 'Kate Kapuralica'!

U Kazalištu Marina Držića premijerno je izvedena poznata komedija ‘Kate Kapuralica’ u režiji Ivice Kunčevića, a prema kultnom tekstu Vlaha Stullija. Mnogobrojna publika stigla je u teatar pogledati ovaj dramski fenomen hrvatske književne baštine. Dubrovački pučanin, frankofil i jakobinac, službenik državnog saniteta Republike, Stulli, napisao ju je 1800. godine u doba opće razgradnje socijalnog tkiva Dubrovnika.

Titularnu Katu u ovoj izvedbi utjelovila je Izmira Brautović.

– Rad na ovom komadu je bio jednostavno divan. Ovo mi je drugi put da sudjelujem u postavljanju ovog komada i uvijek kažem da bih uvijek iskoristila priliku biti dio ove predstave. Za mene je to savršena drama i dobra je prilika za svakog glumca da ima što napraviti i pokazati. Ni u jednom momentu nismo prešli granicu ukusa i bitno je istaknuti Marovu pomoć koja je na ovom djelu, baš zbog dubrovačkog jezika bila nezamjenjiva – poručila je Brautović.

Tekst je ponovno otkrio Marko Fotez objavivši ga u Mogućnostima 1964., a na scenu ga postavivši u Splitu 1966. u vlastitoj režiji. Dubrovačka publika već je gledala Katu Kapuralicu u produkciji Gradskog kazališta Marina Držića i to u režiji Tomislava Radića pa kasnije Petra Večeka. Izbor Ivice Kunčevića za novu inscenaciju, činio se kao logičan izbor u ovom antologijskom nizu.

– Pedeset godina prije naturalizma u Francuskoj, naš Vlaho Stulli piše ovu komediju. To je nešto na što možemo i moramo biti ponosni. Važna je stvar, odnosno čudo tog čudnog čovjeka je da uspijeva napisati komediju na temu koja nije nimalo zabavna ni ti komedijska. To je komad o siromaštvu i Stulli tu uspijeva napraviti briljantnu komediju na temu siromaštva. Osim glasovitih klimatskih promjena, zaista ne znam niti jednu drugu društveno relevantniju temu od te danas – poručio je sam redatelj Ivica Kunčević.

U nedavnom razgovoru za DuList Branimir Vidić Flika, koji u predstavi glumi Kapurala, naglasio je da je ‘riječ o specifičnom tekstu koji je napisan prije 220 godina, a zadržao je svježinu’

-To su za mene veliki pisci koji su vječni. I dok je svijeta, Kate Kapuralica će se sigurno igrati u ovom teatru. Dugo su Dubrovčani krili i Stullija i Držića. Držali su se neko vrijeme sa strane svi ti, za mene, genijalci. Djela velikih dubrovačkih pisaca su vječnost – istaknuo je Flika i dodao kako s ‘Kuncem’ nisu imali probu dulju od tri ure. ‘On je u punoj koncentraciji i to isto traži od nas. Zaista, zamađija te na taj pravi kazališni način i ja sam tri ure, s kolegama, u punoj koncentraciji’, naglasio je. Za njega dobru predstavu ne čini jedan glumac, već ansambl. ‘Što se tiče Kate Kapuralice, mislim da smo napravili dobru predstavu. Svi su dali svoj maksimum. Zato mislim da će predstava biti jako gledljiva’, također je istaknuo u razgovoru.

U nastavku pogledajte fotografije s premijerne izvedbe predstave.


KATE KAPURALICA
REDATELJ: Ivica Kunčević
DRAMATURŠKA OBRADA: Ivica Kunčević
SCENOGRAF: Miljenko Sekulić
KOSTIMOGRAFKINJA: Danica Dedijer
OBLIKOVATELJ SVJETLA: Zoran Mihanović
SKLADATELJICA: Paola Dražić Zekić
OBLIKOVANJE SCENSKOG POKRETA: Zrinka Japunčić
JEZIČNI SAVJETNIK: Maro Martinović

IGRAJU:
KATE: Izmira Brautović
KAPURAL: Branimir Vidić
LUKO: Bojan Beribaka
MARE: Ivana Gulin
PAVLE: Nika Lasić
VUKIĆ: Hrvoje Sebastijan
TIKVULIN: Edi Jertec
KANĐE: Mirej Stanć
GOSPOĐA: Nina Hladilo
CILINDRAŠ, PRVI: Nikola Sekulo
CILINDRAŠ, DRUGI: Boris Matić
ZDUR, CILINDRAŠ, TREĆI: Andreo Bezić
KOZICA: Paula Japunčić

Foto: DuList / KMD

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist