Kultura

Katja Bakija o prvom časopisu na hrvatskom jeziku u Dubrovniku

Docentica na Sveučilištu u Dubrovniku, povjesničarka književnosti Katja Bakija u sklopu manifestacije ‘Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku’ održat će 24. rujna u 19 sati u Domu Marina Držića predavanje Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva (1849. – 1852.) – prvi časopis na hrvatskom jeziku u Dubrovniku.

U predavanju će se prikazati okolnosti u kojima je nastajao i kratko trajao ovaj za povijest hrvatske periodike iznimno značajan godišnjak, predstaviti uređivačka koncepcija, njegovi pokretači i suradnici koji su svojim prilozima na stranicama Dubrovnika učvršćivali sliku Dubrovnika kao cvijeta hrvatske književnosti i pokušali stvoriti književni časopis moderne fizionomije. Iz takve uređivačke koncepcije proizlazila je podjela na Staro i Novo književstvo. U prvom dijelu tiskani su uz popratne kritičke tekstove značajni stari dubrovački pisci, a u drugom tekstovi recentne književne produkcije i prijevodi iz stranih književnosti.

Časopisi su filteri društvenih i kulturnih utjecaja i važna komponenta povijesti, a Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva svojim djelovanjem uspio je održati kontinuitet hrvatske književnosti i izgraditi odnos prema dubrovačkoj književnoj i kulturnoj baštini te jačati svijest o vrijednostima i mogućnostima narodnog jezika i stvaralaštva na narodnom jeziku.

Pročitajte još

SLAVIMO ZAJEDNO! 70. godina Ansambla Lado na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

70. DLJI Prošlogodišnja uspješnica ‘Pod balkonima’ ponovno na programu

Dulist

VIDEO/NA DOMINIKANCIMA Ibrica Jusić glazbom uljepšao ovu ljetnu noć

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija