Natrag
23.3.2019 15:51

facebook

twitter

google

rss

dulist

Katja Bakija o prvom časopisu na hrvatskom jeziku u Dubrovniku

23.9.2018 @ 16:16 Dulist Kultura
2;2

Podijelite:

Docentica na Sveučilištu u Dubrovniku, povjesničarka književnosti Katja Bakija u sklopu manifestacije ‘Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku’ održat će 24. rujna u 19 sati u Domu Marina Držića predavanje Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva (1849. – 1852.) – prvi časopis na hrvatskom jeziku u Dubrovniku.

U predavanju će se prikazati okolnosti u kojima je nastajao i kratko trajao ovaj za povijest hrvatske periodike iznimno značajan godišnjak, predstaviti uređivačka koncepcija, njegovi pokretači i suradnici koji su svojim prilozima na stranicama Dubrovnika učvršćivali sliku Dubrovnika kao cvijeta hrvatske književnosti i pokušali stvoriti književni časopis moderne fizionomije. Iz takve uređivačke koncepcije proizlazila je podjela na Staro i Novo književstvo. U prvom dijelu tiskani su uz popratne kritičke tekstove značajni stari dubrovački pisci, a u drugom tekstovi recentne književne produkcije i prijevodi iz stranih književnosti.

Časopisi su filteri društvenih i kulturnih utjecaja i važna komponenta povijesti, a Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva svojim djelovanjem uspio je održati kontinuitet hrvatske književnosti i izgraditi odnos prema dubrovačkoj književnoj i kulturnoj baštini te jačati svijest o vrijednostima i mogućnostima narodnog jezika i stvaralaštva na narodnom jeziku.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana