Aktualno

Katedrala slavi 300. obljetnicu blagoslova

Katedrala slavi 300. obljetnicu blagoslova

Dubrovačka katedrala slavi 300. obljetnicu blagoslova.

Prema riječima katedralnog župnika dr. don Stanka Lasića, na današnji dan 1713. godine blagoslovljena je dubrovačka prvostolnica, uoči Feste sv. Vlaha.
– Katedralu je trebalo otvoriti za liturgijska slavlja, a kako kameni glavni oltar nije bio sagrađen samo je blagoslovljena. Posvećena je tek 1832. godine – izjavio je na konferenciji za medije don Stanko Lasić, napomenuvši kako je tada u Dubrovniku bio nadbiskup Andrija Roberti iz Salerma. Kako je podsjetio, dotadašnja romanička katedrala stradala je u velikom potresu 1667. godine, svi koji su tada oko 9 sati bili na misi u katedrali i u Kneževom dvoru izgubili su život uključujući samoga kneza. Spasio se jedino nadbiskup.

Veliki doprinos obnovi katedrale dao je ugledni Dubrovčanin, opat Stjepan Gradić.
Župni suradnik, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen predstavio je ciklus predavanja stručnih osoba o dubrovačkoj katedrali, koja počinju u četvrtak, 8. veljače u 19 sati. Najavio je i izdavanje znanstvene monografije o dubrovačkoj katedrali koja se radi u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba, a što će biti i kruna njihovog rada na katedrali koji traje više desetljeća. U sklopu ove velike obljetnice, predviđeni su i pojedini dani posvećeni nekim povijesnim osobama vezanim uz katedralu.

– Želimo da građani Dubrovnika dolaze u katedralu, pokušat ćemo organizirati stručna vodstva i najavljivati ih, da oni koji žele detaljno obići katedralu i iznutra i izvanka mogu to učiniti i pogledati ono što se ne može na prvi pogled vidjeti. Da mogu doživjeti katedralu na drugačiji način – izjavio je Viđen.
Tijekom godine katedrale organizirat će se i nagradna igra za djecu osnovnih škola, a bit će osmišljen i kutak posvećen blaženoj Mariji Propetog Petković.  

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist