Kultura

KATE KAPURALICA Ivica Kunčević logičan je izbor u antologijskom nizu legendarne predstave

KATE KAPURALICA Ivica Kunčević logičan je izbor u antologijskom nizu legendarne predstave

 

Na konferenciji za medije KMD-a ovog je ponedjeljka predstavljena nova premijera i to poznate komedije ‘Kate Kapuralica’, a titularnu Katu u ovoj izvedbi utjelovila je Izmira Brautović.

– Rad na ovom komadu je bio jednostavno divan, a vjerujem da će takva biti i predstava. Ovo mi je drugi put da sudjelujem u postavljanju ovog komada i uvijek kažem da bih uvijek iskoristila priliku biti dio ove predstave. Za mene je to savršena drama i dobra je prilika za svakog glumca da ima što napraviti i pokazati. U ni jednom momentu nismo prešli granicu ukusa i bitno je istaknuti Marovu pomoć koja je na ovom djelu, baš zbog dubrovačkog jezika bila nezamjenjiva. Zadovoljstvo je i bilo raditi s kolegama i mogu slobodno reći da je odabir glumaca bio pun pogodak – poručila je Brautović.

Komedija Kate Kapuralica dramski je fenomen hrvatske književne baštine koju je dubrovački pučanin, frankofil i jakobinac, službenik državnog saniteta Republike, Vlaho Stulli, napisao 1800. godine u doba opće razgradnje socijalnog tkiva Dubrovnika.

– Pedeset godina prije naturalizma u Francuskoj, naš Vlaho Stulli piše ovu komediju. To je nešto na što možemo i moramo biti ponosni. Važna je stvar, odnosno čudo tog čudnog čovjeka je da uspijeva napisati komediju na temu koja nije nimalo zabavna ni ti komedijska. To je komad o siromaštvu i Stulli tu uspijeva napraviti briljantnu komediju na temu siromaštva. Osim glasovitih klimatskih promjena, zaista ne znam niti jednu drugu društveno relevantniju temu od te danas. to su glavni razlozi za postavljanje ovog teksta, mi smo spremni i s nestrpljenjem očekujemo susret s publikom – poručio je sam redatelj Ivica Kunčević

Postava predstave izrazila je veliko zadovoljstvo rada s Kunčevićem – od same organiziranosti proba, do kristalno čiste vizije koju Kunčević ima – glumci su jednoglasno za ovaj komad imali samo riječi hvale.

Tekst je ponovno otkrio Marko Fotez objavivši ga u Mogućnostima 1964., a na scenu ga postavivši u Splitu 1966. u vlastitoj režiji. Dubrovačka publika već je gledala Katu Kapuralicu u produkciji Gradskog kazališta Marina Držića i to u režiji Tomislava Radića, pa kasnije Petra Večeka. Izbor Ivice Kunčevića za novu inscenaciju, čini se kao logičan izbor u ovom antologijskom nizu.

KATE KAPURALICA
REDATELJ — IVICA KUNČEVIĆ
DRAMATURŠKA OBRADA — IVICA KUNČEVIĆ
SCENOGRAF — MILJENKO SEKULIĆ
KOSTIMOGRAFKINJA — DANICA DEDIJER
SKLADATELJICA — PAOLA DRAŽIĆ ZEKIĆ
OBLIKOVATELJICA SCENSKOG POKRETA — ZRINKA JAPUNČIĆ
OBLIKOVATELJ RASVJETE — ZORAN MIHANOVIĆ
JEZIČNI SAVJETNIK — MARO MARTINOVIĆ

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist