Zanimljivosti

Kardinal Franjo Kuharić postaje blaženik?

Kardinal Franjo Kuharić postaje blaženik?

Počinje proces beatifkacije omiljenog hrvatskog kardinala Franje Kuharića!

Točno na 10. obljetnicu smrti “kardinala vjere, ljubavi i pravde” – 10. ožujka – trebala bi, neslužbeno doznaje Večernji list, i službeno biti objavljena vijest o početku otvaranja procesa za proglašenje blaženim.

Sva svjedočanstva vjernika počet će se, dakle, i službeno zaprimati te će biti imenovan voditelj kauze za beatifkaciju, čije će ime vrlo brzo biti objavljeno. Pred njime je velika zadaća: prikupljanje podataka o kreposnim djelima kandidata i njegovu uzornom kršćanskom životu te napose prikupljanje dokaza o nadnaravnom čudu. Budući da kardinal Kuharić nije umro kao mučenik vjere (kao kardinal Stepinac, što je jedan od nepobitnih dokaza u postupku beatifikacije), očito će biti potrebno dokazati nadnaravno čudo (poput medicinski neprotumačiva ozdravljenja, kao u slučaju pape Ivana Pavla II.).

Kaptol zacijelo već ima u rukama neko čudo, ili čak više njih, koje će moći uvrstiti u kauzu za beatifkaciju. Prvi stupanj, do kojega će se zacijelo brzo doći, bit će status Sluge Božjega. Glavnu riječ ima Sveta Stolica, tj. Kongregacija za kauze svetih, koja vrlo pažljivo obrađuje i ispituje pojedine slučajeve.

Nakon što Kongregacija dopusti dovršetak procesa beatifikacije, završni čin proglašenja donosi Sveti Otac i kandidat se proglašava blaženim i “uzdiže na čast oltara” kako bi ga mogla štovati cijela Crkva.

Kardinal Kuharić u svećeničku je službu stupio 1945., kada je njemu i ostalim svećenicima zareditelj nadbiskup Stepinac rekao da ih šalje “u krvavu kupelj”. Sam je bio u smrtnoj opasnosti i izbjegao je atentat kao župnik u Rakovu Potoku – “malom Staljingradu”, kako je govorio – a bio je i kamenovan s grupom hodočasnika na putu u Mariju Bistricu. Bio je župnik u Samoboru, gdje ga je zateklo imenovanje pomoćnim biskupom zagrebačkim. Nakon odlaska kardinala Franje Šepera u Rim, postaje apostolski administrator Zagrebačke nadbiskupije, a potom i nadbiskup zagrebački.
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist