Politika

Karamarko: Mi nismo ekstremna desnica!

Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji povod je dvodnevnog sastanka Europske pučke stranke u Dubrovniku, na kojoj su se okupili brojni sudionici vezani za politička, socijalna i gospodarska pitanja  uoči 1. srpnja.

Nakon jutarnjih sastanaka, održana je i konferencija za medije na kojoj su se prisutnima obratili Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, te Joseph Daul, zastupnik u Europskom parlamentu.

Na sastancima su bili i zastupnici u Europskom parlamentu, zastupnici u Hrvatskom saboru i hrvatski promatrači u Klubu zastupnika EPP-a.

-Pučani su uvijek podržavali Hrvatsku na njezinom europskom putu. Vaše projekte financirat će EU, međutim, ugledajte se na zemlje kao što je Poljska, koja je izvrsno iskoristila sredstva iz EU fondova. Dosad ste primali samo pohvale, a od 1. srpnja dobivat ćete i upozorenja o tome što nije dobro učinjeno, te na čemu treba raditi. – istaknuo je Daul, te dodao kako je EPP uvijek podržavala Hrvatsku na njenom putu prema Europi.

-Možemo se pohvaliti kako smo u svom prvom programu 1989. i 1990. godine isticali potrebu da Hrvatska svoju budućnost realizira u Europskoj zajednici. Danas je to EU. Lijep je osjećaj biti među prijateljima, i znati što je HDZ započeo i završio. Mislim da je HDZ najzaslužniji za pristupanje EU. Ne znam zašto nas neki zovu ekstremna desnica, mi smo pučka stranka, te je pred nama težak posao. Nama EPP puno pomaže. Najveći izazov Hrvatske teška je gospodarska situacija i načini na koje ćemo u Hrvatskoj povećati broj radnih mjesta – istaknuo je Karamarko.

 Karamarko i Daul istaknuli su i probleme s korupcijom prije ulaska u EU.

-Snažan iskorak smo napravili tijekom našeg mandata u borbi protiv korupcije. HDZ je djelovao po tom pitanju, čak i protiv svojih članova koji su u to vrijeme bili na važnim državnim funkcijama. Nastavljamo tim putem, jer se korupcija pojavljuje tamo gdje je najmanje očekujemo. – istaknuo je Karamarko.

Središnji odbor Kluba zastupnika Europske pučke stranke sastaje se u Dubrovniku 11. i 12. travnja kako bi se ukupno obilježilo pristupanje Hrvatske EU.  Klub zastupnika EPP-a stalno je podržavao Hrvatsku na njezinom europskom putu, osobito od početka pristupnih pregovora 2005. Hrvatske Vlade kojima je na čelu bio HDZ, stranka-članica Europske pučke stranke, vodile su cjelokupni proces pristupnih pregovora i uspješno ga okončale u lipnju 2011.
 

Pročitajte još

NOSITELJ LISTE HNS-A ZA EUROPSKI PARLAMENT Vizija politike i Europske unije by Matija Posavec

Dulist

MATIJA POSAVEC: Vrijeme je za nove političare koji daju rezultate

Dulist

EU IZBORI Provjerite gdje je premješteno biračko mjesto iz ‘žute škole’ u Čokolinu

Dulist