AktualnoUrednički izbor

KAPETAN TEO GRBIĆ Ostvario mi se san! Uplovio sam u svoj grad kao zapovjednik

KAPETAN TEO GRBIĆ Ostvario mi se san! Uplovio sam u svoj grad kao zapovjednik

1978. godine počeo sam raditi kao kadet, a sad mi se ostvario san da dođem u svoj rodni grad kao zapovjednik luksuznog kruzera. To je san svakog pomorca. I to mi se dogodilo na kraju karijere. Šezdeset mi je idući tjedan – rekao je dubrovački kapetan Teo Grbić, zapovjednik putničkog broda Norwegian Star koji je ove subote uplovio u grušku luku iz Santorinija. ‘Osjećaj je fantastičan’, ponovio je kapetan Grbić nekoliko puta tijekom obilaska broda s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

-Ljepše je raditi ovdje nego bilo gdje drugdje jer sam – doma – ističe sa smiješkom Grbić. Puno se promjenilo od početka, priznaje, i ploviti je postalo zahtjevnije. Nisu se luke promijenile, koliko promet u njima, kaže. Prošao je puno toga kao kapetan, nevremena i bunaca… A, najteže mu je kao zapovjednik, priznaje, kad doživi smrt osobe.

Na brodu se nalazi trenutno 1050 članova posade, odnosno 65 nacija, kako je istaknuo kapetan. Na njemu se nalazi desetak Hrvata, među ostalim dva Dubrovčanina – kapetan staff kapetan Lukša Staničić i chief officer Davor Baletin.

-Radi se o ljudima koji dolaze iz različitih država, s različitim običajima. Morate sve ukomponirati i izbalansirati. To je jedan od najvećih izazova za kapetana – priča dubrovački kapetan koji je danas popodne krenuo u venecijansku luku. Ističe kako su nakon prošlotjedne nezgode, uvedene određene mjere.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se Dubrovnik uvijek ponosio pomorskom tradicijom.

-Iskustvo dubrovačkih pomoraca ono je što privlači brojne svjetske kompanije. Čast nam je što je kapetan Teo Grbić prvi put kao kapetan kruzera došao u naš grad – rekao je Franković.

-Osjećaj je divan, biti na moru, a ja ga volim otkad sam bio mali. Nije ovo prvi kruzer koji sam posjetio. I na bračnom putovanju bio sam na kruzeru – naglasio je Franković koji je rekao kako bi u sljedećem životu htio biti kapetan. Za njega je ta titula, istaknuo je, ‘svojevrsno božanstvo’. Usput se osvrnuo se na brojna priznanja koja je Grad Dubrovnik dobio, upravo na uvođenju mjera u turizmu.

-Nije jednostavno, nije brzo i nije lako. Sada svaki dan imamo dva cruisera, četvrtkom tri. Postoji par dana u sezoni kad ćemo imati veći broj brodova, ali vjerujem kako uspjeti u riješiti to pitanje. Primjerice, prošli četvrtak u našoj luci smo imali tri velika cruisera, preklopili su se dolasci, ali sve je riješeno bez gužve – naglasio je i dodao: ‘Važno je partnerstvo, za razvoj turizma u Dubrovniku, uljučujući cruise kompanije, dnevne izletnike, stacionarne goste u gradu. Kad postignemo balans u tome, onda ćemo mi biti prvaci svijeta’. Najavio je kako se u rujnu očekuje prvi službeni posjet Dubrovnik novog predsjednika CLIA-e, Adama M. Goldsteina.

25 uplovljavanja
Norwegian Star je kruzer klase Dawn kojim upravlja Norwegian Cruise Line. Brod je duljine 294 metra, ima širinu 32,2 metra i maksimalni gaz 8,2 metra. Norwegian Star izgrađen je 2001. godine u njemačkom brodogradilištu Meyer Werft. Brod ima nosivost 91.740 GT, kapacitet od 2.348 putnika koje opslužuje 1.154 članova posade.
Inače, u ovoj sezoni očekuje se ukupno 25 uplovljavanja broda Norwegian Star u luku Dubrovnik svake subote sve do kraja produžene sezone, odnosno mjeseca studenog 2019. godine.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist