Kultura

Kapetan i slikar Stjepko Mamić ambasador hrvatske umjetnosti u časopisu ‘Art&Design’!

Kapetan i slikar Stjepko Mamić ambasador hrvatske umjetnosti u časopisu 'Art&Design'!

Slike dubrovačkog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića objavljene su u novom broju prestižnog francuskog magazina Art & Design, za izdanje studeni/prosinac 2015/siječanj 2016. godine.

Upravo zahvaljujući Mamiću, u predgovoru spomenutog izdanja direktor časopisa Harry Bettancourt navodi i Hrvatsku kao jednu od zemalja iz cijelog svijeta, uz Kanadu i Kinu, iz koje dolaze talentirani umjetnici, slikari, skulptori, fotografi… Name, Stjepko Mamić kao jedini Hrvat među odabranim umjetnicima i dizajnerima u ovom broju je ponukao Bettancourta da se naša zemlja spomene u pozitivnom kontekstu sredine koja promiče umjetnost, a Mamić s ostalim izabranim umjetnicima, zbog njihove strasti za umjetnost i manirima rada kao oni koji neprestano promiču i obogaćuju svijet umjetnosti, približavajući ju ljubiteljima umjetnosti.

Slike ovog vrsnog umjetnika, koji je nedavno nagrađen i Oscarom za vizualnu umjetnost na ceremoniji u Monte Carlu, nalaze se na 87. stranici magazina kojeg osim u printanom izdanju možete vidjeti i online.

Objavljene su slike: diptih Rajska jedra (Haevenly sails) (2x) 100×80 cm, akril na lanenom platnu i Velika mreža (The Big Net), 200×150 cm, tekući akril na lanenom platnu.

Zanimljivo j dodati i to kako Bettancourt ističe da je u razdoblju 2014-2015. godine prodaja umjetničkih djela u svijetu porasla za 7 posto, pri čemu je Francuska zauzela četvrto mjesto, poslije Kine, SAD-a i Velike Britanije.
Važno je napomenuti da je ovo nastavak uspješnog publiciranja djela Stjepka Mamića u uglednim inozemnim časopisima za kulturu i umjetnost: prije godinu dana njegova slika iz Serije Mreža je objavljena na naslovnici talijanskog časopisa Effetto Arte kojeg uređuje čuveni prof. Paolo Levi; zatim je Mamićeva slika ‘Jedra Sv. Petra’ krasila naslovnicu proljetnog izdanja britanskog Art magazina Hidden Treasure u travnju ove godine. Tu je i objavljen interview s umjetnikom u svibnju tijekom njegove samostalne izložbe u Londonu u Royal Opera Arcade Gallery. Zahvaljujući uvaženom prof. Vittoriu Scarbiu, koji uz Paola Levia predstavlja vodeći autoritet u području povijesti umjetnosti i likovne kritike suvremene umjetnosti u Italiji i svijetu, Mamić je 17. 10. 2015. sudjelovao na izložbi i kulturnom događanju ‘Storie di Sucesso’ u poznatom Ferrarievom Muzeju u talijanskom gradu Maranellu, kada je ovaj dubrovački slikar dobio izvanredne kritike, što možete vidjeti ovdje.

No uz zastupljenosti u časopisima koja popularizira umjetnika približavajući njegov rad široj publici, uz brojne izložbe i nagrade u svijetu koje je Mamić dobio zadnjih godina, još je značajnije uvršetenje jednog umjetnika u knjige o suvremenoj umjetnosti. Samo tijekom proteklih mjesec dana iz tiska su izišle tri knjige i dva kataloga o suvremenoj umjetnosti u koje je uvršen Stjepko Mamić:

1. u Edinburghu, UK, je promovirana knjiga The Best Contemporary Artist 2015,
2. u Milanu, Italija, Concorso Buenos Aires, International Art Catalog- sedmo izdanje ( 119 str., slika The Big Net 2015., 100×100 cm)
3. WEContemporary ( I volti dell’Arte contemporanea) koje je predstavljena u Milanu, Kievu i Parizu ( 65 str tekst o Stjepku Mamiću i njegova slika Net, akril na lanenom platnu, 100×80 cm),
4. Artists Across Continents 2015, u izdaanju Artcom Expo International Association of Artists, Norveška ( 34-35 str.: slike Regatta, The Net, Rush Hours i Love is Love.
5. Catalogo Premio Biennale Oscar per le Arti Visive | Monte-Carlo | Principato di Monaco ( 18 str, slika Colori di luce, akril sa zlatnim listićima na lanenom platnu, 80x80cm koja je nagrađena istog dana kada je Stjepko Mamić osvojio Oscara za vizualnu umjetnost u Monte Carlu)

Podsjetimo i na ponovno uvrštenje Stjepka Mamića i u X izdanje knjige International Contemporary Artists (ICA Publishing, Lexingoton Avenue New York ) u rujnu ove godine, nakon što je bio uvršten u prethodno IX izdanje ove knjige 2014. godine.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist