Koronavirus u Hrvatskoj

‘KAO POŽAR’ Alemka Markotić o proboju koronavisusa u staračke domove

'KAO POŽAR' Alemka Markotić o proboju koronavisusa u staračke domove

To se događalo i u drugim sustavima. Događalo se i događa se, osim dosad u staračkim domovima, u zdravstvu je bilo nekoliko takvih proboja. Bilo ih je važno čim prije identificirati i pokušati zaustaviti – što smo dosad uspijevali. Što se tiče staračkih domova tu smo se jako dobro i dugo držali. Ovo sigurno nije situacija s kojom je netko sretan, ali dogodila se. Zasad nema teže oboljelih, ali vidjet ćemo. Sada su službe odreagirale i napravile svoj maksimum. Nadamo se da će se sve uspjeti držati pod kontrolom’, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić gostujući u RTL-u Danas. Na pitanje koliko je opasna činjenica da se i u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, dogodio proboj koronavirusa u zdravstveni sustav i staračke domove, Markotić je kazala da sve te situacije ‘sigurno nisu bezopasne’.

Na pitanje zašto svi strahuju od proboja virusa u staračke domove, kazala je da je to ‘kao požar koji može buknuti’. ‘Morate ga odmah prepoznati. Ta opasnost je prepoznata dosta rano već kada su uvedene zabrane posjeta. Tada je to izazvalo i dosta negodovanja i nerazumijevanja i primjedbi. No, to je bila važna i dobra mjera. Jako se smanjio rizik jer je jako malo ljudi ulazio u sustav, samo zaposlenici koji su morali i tu se rizik sveo na minimalnu mjeru’, kazala je.

Objasnila je da je to opasno jer se radi o starijim osobama koje najčešće imaju i kronične bolesti te se kod njih može očekivati povećani broj težih oboljenja. ‘Zato je bitno braniti staračke domove’, kazala je Markotić.

Na pitanje treba li testirati sve zdravstvene djelatnike, Markotić je kazala da Hrvatska testira sve sumnjive situacije te da pojačano testira zdravstvene djelatnike. ‘No, i kod zdravstvenih djelatnika, kao i kod građana, najvažnije su mjere opreza. Te su mjere uvedene u zdravstveni sustav. Svaki dan se mora mjeriti temperatura, svako jutro se u svim zdravstvenim institucijama provjerava ima li netko od zdravstvenih radnika respiratorne simptome’, kazala je Markotić i ponovila da se pojačano testiraju zdravstveni djelatnici, a posebno se to odnosi na one koji su bili u rizičnim situacijama.

‘Ali nema toga testa kojim možete istestirati svako jutro 30.000 djelatnika, pričekati pet minuta i reći da mogu ići raditi. Bili bi svi sretni da imamo takav test’, kazala je Markotić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist