Vaše vijesti

KANCEROGENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE ‘Dok ste se vi lentravali, niste gledali što vam je iznad glava’

KANCEROGENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE 'Dok ste se vi lentravali, niste gledali što vam je iznad glava'

Nedavno se otvorilo reciklažno dvorište Pod dubom. Otvoreno je i o njemu se pričalo u najmanju ruku kao da se otvara reciklažno dvorište kao što ga ima Brisel – piše naš sugrađanin Tonći Grabovac na početku svog e-maila, a mi njegove riječi prenosimo u cijelosti.

Svi su se portali o tom raspisali, Gradonačelnik i njegova svita lentrala se kraj broka od smeća, rukovodstvo s mnogobrojnim direktoricama i direktorčićima Čistoće hvalilo se kao da su otvorili pogon koji rješava nezaposlenost u Gradu.

Nametnuta su nova pravila odlaganja glomaznog otpada uz opravdanje da je „to tako u Europskoj uniji“. Kao da bi se netko iz EU pobunio na dubrovački nadstandard kojeg smo imali u zbrinjavanju ovog otpada. Sada ako se treba rješiti stare poltrone potrebno je odnjet u reciklažno dvorište ili platit Čistoći cca 400 kuna da bi je njeni djelatnici „zbrinuli“. Komunalnim poduzećima valjda ne bi trebao biti cilj poslovanja profit, nego biti servis zajednice…komune. Ne treba biti veliki prorok da se zaključi da će broj ilegalnih odlagališta u budućnosti porasti, a špaheri i mašine za prat robu bit dio ovo malo šuma što nam je ostalo.

Razvrstavanje je posebna priča
Razvrstavanje kućnog otpada druga je priča, žuti, plavi, zeleni kontejneri koji na kraju finivaju u isti kamion od smeća. Glavno da se odvaja, to što se poslije opet izmješa nije važno.

Ipak vratit ću se na reciklažno dvorište. Kad se mnogobrojna delegacija lentravala pozadina slike je freško opiturana fasada sa slikama otpada koji se reciklira. Nitko nije niti pogledao što je iza, odnosno poviše fasade. Da je silna delegacija vidjela što im je poviše veleumnih glava, pretpostavljam da bi se slikavali malo dalje.

Naime naše je reciklažno dvorište pokriveno azbestnim pločama. Azbestom koji je u zemljama članicama EU zabranjen zbog izuzetno velike štetnosti po ljudsko zdravlje. Azbest je kancerogeni materijal i kao takav treba se prema strogo propisanim pravilima zbrinuti. Apsurdne li situacije, reciklažno dvorište pokriveno kancerogenim materijalom u srcu Grada. Nažalost to očito rukovodstvo Čistoće ne zna ili ih nije briga, kancelarije su im daleko od reciklažnog dvorišta. Ovo je još jedan dokaz njihovih i ovako upitnih kompetencija.

Da apsurd bude još veći, Gradske vlasti zatvaraju peskariju u Gradu zabijajući još jedan čavo u lijes živog mrtvaca pod izlikom neudovoljavanja zdravstvenim uvjetima, a istodobno blagoslivlju kancerogeno reciklažno dvorište.

Tonći Grabovac

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist