Grad

KANALIZACIJA NA LOPUDU Stigla građevinska, financirat će se EU sredstvima

KANALIZACIJA NA LOPUDU Stigla građevinska, financirat će se EU sredstvima

Iz gradske uprave izvijestili su kako je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje u ponedjeljak, 14. svibnja izdao građevinsku dozvolu za gradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Lopuda.

Građevinskom dozvolom investitoru Vodovodu Dubrovnik d.o.o. dozvoljava se gradnja cjelovitog sustava koji uključuje kolektor odvodnje, crpne stanice ‘Sutiona’ i ‘Lukovica’ te uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i podmorski ispust.

Projekt kanalizacijskog sustava Lopuda, kao prvo u nizu ulaganja u komunalnu infrastrukturu Elafita, Vodovod i Grad Dubrovnik prijavit će na natječaj Ministarstva poljoprivrede RH, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, očekuje se skoro raspisivanje natječaja u okviru mjere 7 – ‘Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima’ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. godine.

Upravo navedeni natječaj omogućuje financiranje građenja javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i to za naselja do 2.000 stanovnika. Vrijednosti potpora kreću se do milijun eura po projektu, a sredstva su osigurana u proračunu Europske unije i državnom proračunu Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85 posto udjela, a Republika Hrvatska s 15 posto udjela.

Podsjetimo, osim Lopuda, u postupku ishodovanja je građevinska dozvola za Kalamotu, dok je građevinska dozvola za kanalizacijsku mrežu Suđurđa u završnoj fazi izdavanja. Za sustav Luke Šipanske postoji idejni projekt i lokacijska dozvola.

Izgradnja kanalizacijske mreže na elafitskom otočju jedan je od najznačajnijih investicija u razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika i osnovni je, a dugo godina nedostajući, preduvjet razvoja ovog područja. Stoga gradska uprava ovu financijski obimnu komunalnu investiciju na Lopudu, ali i srodne te prijeko potrebne projekte na Šipanu i Koločepu, planira realizirati uz financiranje sredstvima iz fondova Europske unije.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist