Zanimljivosti

Kanađanka ‘drvlje i kamenje’ po Dubrovniku

Kanađanka 'drvlje i kamenje' po Dubrovniku

Iako strani mediji o Dubrovniku najčešće pišu u superlativima, tu i tamo naiđe se i na neke turiste koji Gradom nisu oduševljeni.

Jedna od njih svakako je i kanadska blogerica Karlie Marrazzo koju je "biser Jadrana" razočarao. Inače, Marrazzo sa suprugom Daveom živi u Edmontonu u državi Alberti, a zajedno putuju od 2008. i posjetili su već 23 države svijeta. Do svibnja 2015. namjerava posjetiti ukupno 30 država, prenosi Index.

"Na svakom putovanju dogodi se trenutak žaljenja, neovisno o tome radilo se o smještaju, restoranu u kojem ste večerali, ili, nažalost, gradu u kojem ste odlučili odsjesti. To mi se dogodilo za tri dana koja sam provela u Dubrovniku", napisala je Karlie u uvodu.

"Iz Mostara smo krenuli za Dubrovnik autoputom koji većim dijelom prolazi kroz Republiku Srpsku. Čim smo prešli granicu i ušli u Hrvatsku, promijenio se i krajolik. Sunce kao da je jače zasjalo, a pred nama se otvorio pogled na stari grad Dubrovnik", napisala je blogerica i nastavila: "Nisam se zaljubila u Dubrovnik. To je apsolutno prekrasan grad i to nitko ne može poreći. Gotovo je prelijep, savršeno obnovljen i održavan, a na ulicama nema opušaka. Uopće se ne vide posljedice rata".

Međutim, turisti su bili prvi problem za ovu Kanađanku.

"Znam što ćete reći. I ti si turist. Ali nisam jedna od tisuća turista koji u grad dolaze na jedan dan. Jedini Hrvati u starom dijelu grada su oni koji iznajmljuju sobe i oni koji vam serviraju jelo ili prodaju kičaste suvenire"

"Ne želim kritizirati Dubrovnik kao grad. To je prekrasan povijesni grad i zaslužuje napredak. Bilo bi to fantastično mjesto za savršeni odmora na Jadranu – sunce, plaže, pića i ples – ali ulice su zagušene ljudima svakog dana. Prije desetak godina to je vjerojatno bio savršen grad za odmor, ali tada je otkriven i postao je žrtva masovnog turizma", objašnjava Marrazzo.

Šokirale su je i visoke cijene (90 kuna za šetnju zidinama koje okružuju Stari grad), nazivajući je "zamkom za turiste", ali dodaje i da je, unatoč prekrasnom pogledu, riječ o previsokoj cijeni, piše u tekstu "Zbogom, neistražena Bosno, dobar dan precijenjenom Dubrovniku".

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist